Морате полако да се навикнете на ту мисао. Последње после бруталног изборног пораза Лиз Чејни. Систематско кажњавање његовог најпознатијег унутарпартијског критичара показује да су изгубљени сви они у редовима републиканаца који не подржавају Трампа, преноси Дојче Веле.

Трампов процес "чишћења" у странци даје резултате. Све оне који се не потчине безусловно Трампу не треба убудуће називати републиканцима. Ово је заправо невероватан развој догађаја: после јуришања на Капитол чак и људи из Трамповог најближег окружења били уверени да је он политички мртав и преварили су се.

Налази Истражне комисије шокирали су многе Американце. Трампово одбијање да се супротстави љутој руљи, његови систематски покушаји да манипулише изборним резултатом у своју корист.

Међутим, најкасније после претреса његове куће у Мар-а-Лагу, републиканци знају да се супротставе свему овоме: сваки напад на Трампа претварају у мит о корумпираном естаблишменту који жели да уништи бившег председника било којим и сва незаконита средства. Управо је естаблишмент, кажу, Трамп објавио борбу. Таква стратегија функционише у Трамповој бирачкој бази: овим људима је већ успешно уметнута „буба“ у главу да је сваки напад на Трампа напад на себе саме.

Фото: Танјуг/АП

 

Али зашто шира јавност толерише овај нечувен развој догађаја, без преседана у историји? Кључ за његово разумевање је катастрофална оцена одобравања Џоа Бајдена. Бајденова слабост је Трампова снага. „Да ли вам је данас боље него пре четири године?“ – тако је Роналд Реган формулисао једноставно питање 1980. године, али је у међувремену у САД оно постало пресудно за одлучивање да ли ћете добити (или изгубити) изборе.

Инфлација, рецесија, експлозија цена, миграција – и осећај понижења након хаотичног повлачења америчких трупа из Авганистана. Све ово смета Американцима, много им смета. У овом тренутку већина би вероватно одговорила са „не“ на Реганово питање. Живот је био безбрижнији под Трампом, рекли би.

Истовремено, Бајденовим политичким противницима је јасно да се изборна победа може постићи само заједничким напорима. Републиканска странка је изнутра подељена, знају да странке које се првенствено баве собом нису атрактивне странке. Бајденовој слабости доприносе и сукоби партијских крила међу демократама. Једногласно против Бајдена: само Трамп то може и само он може у томе успети захваљујући новим слојевима бирача које је успео да „победи“ у подршци републиканском табору. И зато нема места за „сметање пажње“, и то је зашто морају да оду, и зато је Чејни морао да оде.

И сада, после њеног политичког уништења, чини се да једино што може да заустави Трампа је правосуђе. Талас гнева због претреса његовог дома наговештава шта би се могло догодити ако Трамп буде оптужен. После два неуспела покушаја опозива, министар правде Мерик Гарланд такође зна где би нови процес против Трампа могао да одведе: у екстремном случају, до ивице грађанског рата.

Да би се очувао друштвени мир, правда ће вероватно бити резервисана док докази не буду потпуно јасни и недвосмислени. И док истрага траје, Трамп уклања једну за другом препреку на путу ка Белој кући. Померањем Лиз Чејни направио је велики корак напред.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".