САД, Јужна Кореја и Јапан учествовали су у одбрамбеној војној вежби од балистичких ракета, код обале Хаваја, саопштио је данас Пентагон, а преноси Ројтерс.

Вежбе узбуњивања и тражења и праћења балистичких пројектила, одржане су од 8. до 14. августа током мултинационалних маневара "Пацифик Дрегон" и демонстрирале су посвећеност три земље да одговоре на изазове које поставља Северна Кореја, заштите заједничку безбедност и ојачају међународну сарадњу, наводи се у саопштењу Пентагона.

То је први пут да су три земље одржале такве вежбе од 2017. године, након што су односи између Сеула и Токија 2019. пали на најнижи ниво у последњих неколико година, због обновљених историјских спорова који датирају од јапанске окупације Корејског полуострва 1910-1945, наводи британска агенција.

Јужнокорејски председник Јун Сук-јол, који је преузео дужност у мају, обећао је да ће побољшати односе са Јапаном и продубити савез са САД, како би тиме још више одвратио Северну Кореју, што подразумева проширење или наставак заједничких вежби.

Министарство одбране Јужне Кореје такође је данас потврдило да ће њене трупе наставити, већ дуже времена, обустављену обуку на терену, током заједничких војних вежби са САД, које ће се одржати од 22. августа до 1. септембра.

Две стране су смањиле комбиноване војне вежбе последњих година због пандемије ковида-19 , али и напора да се ублаже тензије са Пјонгјангом, који оптужује да су вежбе проба за инвазију, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".