Амерички председник Џозеф Бајден потписао је закон вредан 430 милијарди долара, који се сматра највећим пакетом климатских мера у америчкој историји и има за циљ да смањи емисије штетних гасова, али и да снизи цене лекова који се издају на рецепт и растућу инфлацију, преноси Ројтерс.

Законом који је Бајден потписао јуче на церемонији у Белој кући, уз присуство водећих демократа, обухваћена су најзначајнија улагања федералних власти у борби против климатских промена од око 375 милијарди долара током 10 година.

Њиме је предвиђено и ограничавање цене лекова на 2.000 долара годишње на трошак грађана који су осигурани кроз федерални здравствени програм.

Такође закон ће помоћи око 13 милиона Американаца да плате здравствено осигурање продужавањем субвенција које су одобрене током пандемије коронавируса, и обезбедиће да корпорације и богати плаћају порезе које дугују.

Фото: Профимедиа

 

 

 

Демократе су поручиле да ће то све помоћи у борби против инфлације смањењем федералног дефицита.

Нешто раније је Доњи дом америчког Конгреса усвојио предлог закона о климатским променама, здравству и порезима, који се још назива и закон о смањењу инфлације, а пре њега је то учинио и Сенат, пренели су амерички медији.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".