Човек, који је сада у шездесетим годинама, већи део свог живота провео је у мрачној, дрвеној шупи у караван парку код Хадријановог зида северно од Карлајла. Питер Свејлс млађи (56) признао је да је искоришћавао радника и изјаснио се кривим за модерно ропство у понедељак пред судом у Карлајлу, пренео је "Сан".

Он је иницијално оптужен за држање човека у ропству заједно са својим оцем, Питером старијим, који је умро пре суђења. Претходно су се обојица изајснили да нису криви за заверу да договоре или организују путовање жртве између 2015-2019. како би га експлоатисали.

Свејлс је пуштен уз кауцији и треба да се појави на суду 4. фебруара ради изрицања казне.

- Прва у мом уму је ипак жртва. Сетимо се да је експлоатисана читав свој одрасли живот до пре свега неколико година. Сада је ушао у шездесете године… Четири деценије је држан као роб – рекао је детектив Мартин Плимер.

Полиција је са налогом за претрес дошла у караван парк 3. октобра 2018, кад су пронашли зелену, дрвену шупу. Покуцали су на врата и кад су ушли затекли су унутра човека који им је рекао да ту живи већ 40 година. Полиција је навела да је шупа “у лошем стању”, да један прозор не може да се скроз затвори и да нема грејања.

Током испитивања човек је рекао да је радио на фармама и да су му плаћали 10 фунти дневно. Свејлс млађи је ухапшен у априлу 2019, а касније је оптужен заједно са оцем. Жртва је уведена у владин програм и сада живи у смештају ван Камбрије уз обезбеђену помоћ.

- За све године колико сам у полицији никад нисам чуо за случај модерног ропства, а да је експлоатација трајала толико дуго – истакао је Плимер, додајући да му је драго што је Свејлс “коначно урадио праву ствар и признао кривицу”.

- Жао нам је што ће жртва имати трауме због овог искуства читавог свог живота – додао је.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".