Čovek, koji je sada u šezdesetim godinama, veći deo svog života proveo je u mračnoj, drvenoj šupi u karavan parku kod Hadrijanovog zida severno od Karlajla. Piter Svejls mlađi (56) priznao je da je iskorišćavao radnika i izjasnio se krivim za moderno ropstvo u ponedeljak pred sudom u Karlajlu, preneo je "San".

On je inicijalno optužen za držanje čoveka u ropstvu zajedno sa svojim ocem, Piterom starijim, koji je umro pre suđenja. Prethodno su se obojica izajsnili da nisu krivi za zaveru da dogovore ili organizuju putovanje žrtve između 2015-2019. kako bi ga eksploatisali.

Svejls je pušten uz kauciji i treba da se pojavi na sudu 4. februara radi izricanja kazne.

- Prva u mom umu je ipak žrtva. Setimo se da je eksploatisana čitav svoj odrasli život do pre svega nekoliko godina. Sada je ušao u šezdesete godine… Četiri decenije je držan kao rob – rekao je detektiv Martin Plimer.

Policija je sa nalogom za pretres došla u karavan park 3. oktobra 2018, kad su pronašli zelenu, drvenu šupu. Pokucali su na vrata i kad su ušli zatekli su unutra čoveka koji im je rekao da tu živi već 40 godina. Policija je navela da je šupa “u lošem stanju”, da jedan prozor ne može da se skroz zatvori i da nema grejanja.

Tokom ispitivanja čovek je rekao da je radio na farmama i da su mu plaćali 10 funti dnevno. Svejls mlađi je uhapšen u aprilu 2019, a kasnije je optužen zajedno sa ocem. Žrtva je uvedena u vladin program i sada živi u smeštaju van Kambrije uz obezbeđenu pomoć.

- Za sve godine koliko sam u policiji nikad nisam čuo za slučaj modernog ropstva, a da je eksploatacija trajala toliko dugo – istakao je Plimer, dodajući da mu je drago što je Svejls “konačno uradio pravu stvar i priznao krivicu”.

- Žao nam je što će žrtva imati traume zbog ovog iskustva čitavog svog života – dodao je.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".