Снажни топлотни удари захватили су велике делове Европе и Сједињених Држава прошлог месеца због чега јачају позиви да се уложи више напора како би се ублажило глобално загревање јер научници упозоравају да ће екстремне врућине постати чешће и смртоносне. С обзиром на то да две трећине холандског становништва живи испод нивоа мора, суше могу брзо да постану акутни проблем у тој земљи и доведу до повећања количине муља у рекама и отежавања речне пловидбе.

Други проблем је исушивање брана. У овом тренутку бродови на доњој Рајни, а реч је о важном путу за превоз угља из Ротердама до немачких челичана - превозе са мање од пола капацитета. Водостај реке Рајне "изузетно је низак за ово доба године код Лобита, града на истоку где река улази у Холандију. Водостај је нешто бољи за реку Мезу која тече из Француске у Низоземску.

Фото: Профимедиа

 

 

Нивои подземне воде су нижи и "врло ниски на југу", додаје министарство и наводи да то изазива цветање алги и угинуће риба.

Стање се није одразило на питку воду. Водопривредне компаније позивају на штедњу воде, па у јужним покрајинама Зиланд и Лимбург апелују на становнике да не користе воду за заливање, али то ће свакако нанети штету пољопривредницима.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".