Разлог љутње је чињеница да с обзиром на прописане услове конкурса не могу да се јаве за наведени посао. Какви су то услови да неко не може да постане ни чистачица у Аустрији, питали су се многи корисници друштвених мрежа, а одговор су добили сервиран када су прочитали занимљив садржај оглашеног конкурса, пише Јутарњи.хр.

- Тражимо спремачицу 15 сати недељно, са могућношћу сталног радног односа на неодређено, после шест месеци.

Одлично, на први поглед. Затим следе задаци које дотична особа треба да обавља: ​​самостално обављање послова чишћења и поштовање хигијенских стандарда. Све што је нормално и уобичајено.

Захтеван део се односи на прописане услове за добијање посла: искуство на пословима чистача, беспрекоран углед, одслужен војни рок за мушкарце, и аустријско држављанство или држављанство неке од земаља чланица ЕУ, као и адекватно познавање немачког језика.

Фото: Танјуг/АП

 

Новчана накнада износи 1.790,20 евра бруто за 40 сати недељно. Један од корисника Твитера са Балкана, након што је прочитао услове, написао је: "Као грађанин Босне и Херцеговине у Доњој Аустрији, не можете да радите ни као чистачица".

Другим речима, држављани Босне и Херцеговине, Србије и других земаља које нису чланице ЕУ са Западног Балкана и шире више се не разматрају за поменути посао. А има их поприлично у Доњој Аустрији, посебно тамо где су индустријске области. Одговорни за оглашавање слободних радних места у покрајини Доња Аустрија истичу да се огласи за посао заснивају искључиво на Закону о уговорним радницима, а под сличним условима оглашавају се и нека друга радна места у овој аустријској покрајини, као што су помоћници у кухињи и сл. Дакле, у обзир долазе само Аустријанци или држављани земаља ЕУ.

Према писању овдашњих медија, покрајина Доња Аустрија није усамљена у овим захтевима, слично су већ поступиле аустријске савезне покрајине Корушка и Штајерска, где су у Клагенфурту научници за разне струке такође морали да испуне поменуте критеријуме везане за чланство у ЕУ својих земаља, као и у Грацу за оглашено радно место у Канцеларији за надзор паркирања.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".