Snažni toplotni udari zahvatili su velike delove Evrope i Sjedinjenih Država prošlog meseca zbog čega jačaju pozivi da se uloži više napora kako bi se ublažilo globalno zagrevanje jer naučnici upozoravaju da će ekstremne vrućine postati češće i smrtonosne. S obzirom na to da dve trećine holandskog stanovništva živi ispod nivoa mora, suše mogu brzo da postanu akutni problem u toj zemlji i dovedu do povećanja količine mulja u rekama i otežavanja rečne plovidbe.

Drugi problem je isušivanje brana. U ovom trenutku brodovi na donjoj Rajni, a reč je o važnom putu za prevoz uglja iz Roterdama do nemačkih čeličana - prevoze sa manje od pola kapaciteta. Vodostaj reke Rajne "izuzetno je nizak za ovo doba godine kod Lobita, grada na istoku gde reka ulazi u Holandiju. Vodostaj je nešto bolji za reku Mezu koja teče iz Francuske u Nizozemsku.

Foto: Profimedia

 

 

Nivoi podzemne vode su niži i "vrlo niski na jugu", dodaje ministarstvo i navodi da to izaziva cvetanje algi i uginuće riba.

Stanje se nije odrazilo na pitku vodu. Vodoprivredne kompanije pozivaju na štednju vode, pa u južnim pokrajinama Ziland i Limburg apeluju na stanovnike da ne koriste vodu za zalivanje, ali to će svakako naneti štetu poljoprivrednicima.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".