Када је ове суботе поподне, 23. јула око 18 сати, пацијенткиња стигла у Општу болницу Сисак, већ је била медицинско чудо јер је захваљујући очигледно доброј нези хитне помоћи остала жива и поред три убода у срце и још четири у пределу јетре, пише хрватски Вечерњи лист.

Смртност код оваквих повреда, посебно срца, изузетно је висока, а пацијент је, срећом, завршио у рукама искусне дежурне екипе сисачке Опште болнице „Др. Иво Педишић“. У наредна непуна два сата лекари и остало медицинско особље успели су да зашију три отворене ране на срцу, а упркос томе што је срце два пута стало и оживљено масажом, успели су и да спасу живот пацијенткињи која је тренутно се добро опоравља од повреда.

Општа болница "Др. Иво Педишић" у Сиску континуирано се бори с пандемијом Ковид-19, а тешко је оштећена у земљотресу у децембру 2020. године. Неколико важних болничких зграда је ван функције, а многа одељења привремено су премештена у друге објекте.

Међутим, и поред ових недаћа, овај случај показује да, без обзира на све, увек може да пружи врхунску здравствену заштиту у сваком тренутку јер је операцију обавила дежурна екипа болнице.

- Брзина је била изузетно важна. Право је чудо да је оживела. Постоје три ране на срцу и смртност је обично 99 одсто у таквим случајевима. Она је сада у тих један одсто јер је имала срећу да је дошла у таквом стању да смо имали времена да интервенишемо и да је дошла код нас. Иако је све прошло веома брзо, три отворене рупе на срцу не дају много простора за опстанак. Плус пункција јетре на четири места, што је само по себи озбиљна повреда. Ипак, сви смо били брзи, од трансфузионе лабораторије до рендгена који је поставио најбржу могућу дијагнозу, до анестезиолошког тима и нас који смо били спремни да то урадимо - рекао је др мед. Даворин Стојаковић, начелник Одељења хирургије у сисачкој болници.

Тим лекара који је ову компликовану процедуру обавио са позитивним исходом чинили су, поред др Стојаковића, и др мед. Марлена Љубичић са Одељења радиологије, специјалиста опште хирургије, др. Игор Врга, анестезиолог, др. Тони Томинић и др Тин Маркеш - специјалиста анестезије.

- То је дежурна екипа, то је знак да наша болница може да ради овако захтевне процедуре у смени. Не може то свако ни у Загребу, мора бити кардиохирург или торакални хирург и добар тим. Јер једва чекаш да дође доктор. Тих 10-15 минута јој је донело живот. Срце нам је два пута престајало да ради, масирали смо га рукама да повратимо радњу, а за чудо, када смо завршили са њим, када је пребачена у шок собу и одељење интензивне неге, пробудила се и причала је са нама за сат времена - додао је др Стојаковић.

Пацијенткиња је све време стабилна, али јој се због самих операција одржава низак крвни притисак како се ране на срцу не би шириле.

Лекарска борба се наставља, али наш део је урађен како треба и на време - закључио је др Стојаковић.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".