Међу 50 које се налазе на листи, високе позиције заузеле су и две српске салате. У питању су белолучане паприке и моравска салата које су се позиционирале на 21. и 22. место.

Прво место припало је грчкој салати дакос, док је класична грчка салата на коју смо навикли, заузела треће место на листи.

Шопска салата, о чијем се пореклу често полемише, заузела је девето место. Taste Atlas је шопску салату представио као бугарску националну салату.

Ипак, сви знамо колико је шопска салата популарна на Балкану. Име је добила по Шопима, народу који је живео на подручју Шоплук у Бугарској.

Фото: Shutterstock

 

Географ и етнолог Јован Цвијић тврдио је да је у подручје Шоплука улазила западна Бугарска, југоисточна Србија, али и источна Северна Македонија. Тако је настала недоумица о пореклу шопске салате. Увек се радо јела свуда и сви су је својатали.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

 

Белолучене паприке, које могу да буду и као зимница, јесу печене црвене паприке са белим луком, уљем, сирћетом и понекад першуном.

Моравска салата, која је заузела 22. место, такође се прави од печених, црвених паприка које се мешају са парадајзом, белим луком, празилуком и љутом печеном паприком уз додатак соли, сирћета и уља.

БОНУС ВИДЕО:

(Мондо)