Здравље ових органа се може очувати уколико поведемо рачуна о нашим свакодневним навикама.

Истраживање је показало да готово 90 одсто људи прави ове грешке.

Поведите рачуна, због ових навика прво страдају биубрези и срце:

Фото: Профимедиа

 

 

1. Превелики унос соли

Међу смерницама Светске здравствене организације посебно се истиче она о уносу соли.

За здравље срца пожељно је уносити до 5 г (једна кафена кашичица), соли док у Србији просечни грађанин уноси чак дупло већу количину.

Такође, пожељно је уместо индустријски прерађених производа користите што више свежих, природних намирница и трудити се да со заменимо здравијим алтернативама. Кухињску со одлично ће заменити зачинско биље које је богато минералима.

Уместо соли, храни можете додати оригано, босиљак, мајчину душицу, рузмарин, ловор, першун, бибер... На овој промени ће вам и срце бити захвално.

 

Опрезно са лековима против болова

Сви имамо навику да узимамо таблета и кад осетимо и најмаји бол, а нисмо ни свесни да то може бити штетно. Иако нису штетни ако се користе у малим количинама, дуготрајно коришћење таблета против болова, посебно у великој количини, штетно делује на ткиво и структуру бубрега и могу отежати доток крви у бубреге. Нова студија објављена у магазину New England Journal of Medicine открива како је у просеку око 5000 случајева отказивања бубрега у Америци резултат претераног коришћења лекова против болова.

Фото: Профимедиа

 

 

Не одлажите одлазак у тоалет

То никако није добро за бубреге. Урин пун штетних бактерија које ће у неком тренутку пронаћи пут до бубрега и ту настаје проблем.

 

Не претерујте са кајсијама

Кајсије су богате витамином А и Ц као и влакнима, али садрже и велике количине калијума који може бити штетан по здравље бубрега.

 

Заборавите на суве шљиве и грожђе

Ако већ имате проблема са бубрезима, стручњаци саветују да их једете што мање јер и ово воће садржи пуно калијума. Боља замена су свеже шљиве.

 

Не спавате довољно

Сан је изузетно важан за здравље. Недовољно сна неће омогућити вашим бубрезима потребан одмор како би се регенерисали. Према истраживању проведеном на универзитету у Чикагу, особе које сваку ноћ одспавају минимум 7 сати имају и 19 одсто мање шансе да ће се код њих развити болест бубрега.

Фото: Профимедиа

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".