Kada je ove subote popodne, 23. jula oko 18 sati, pacijentkinja stigla u Opštu bolnicu Sisak, već je bila medicinsko čudo jer je zahvaljujući očigledno dobroj nezi hitne pomoći ostala živa i pored tri uboda u srce i još četiri u predelu jetre, piše hrvatski Večernji list.

Smrtnost kod ovakvih povreda, posebno srca, izuzetno je visoka, a pacijent je, srećom, završio u rukama iskusne dežurne ekipe sisačke Opšte bolnice „Dr. Ivo Pedišić“. U naredna nepuna dva sata lekari i ostalo medicinsko osoblje uspeli su da zašiju tri otvorene rane na srcu, a uprkos tome što je srce dva puta stalo i oživljeno masažom, uspeli su i da spasu život pacijentkinji koja je trenutno se dobro oporavlja od povreda.

Opšta bolnica "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku kontinuirano se bori s pandemijom Kovid-19, a teško je oštećena u zemljotresu u decembru 2020. godine. Nekoliko važnih bolničkih zgrada je van funkcije, a mnoga odeljenja privremeno su premeštena u druge objekte.

Međutim, i pored ovih nedaća, ovaj slučaj pokazuje da, bez obzira na sve, uvek može da pruži vrhunsku zdravstvenu zaštitu u svakom trenutku jer je operaciju obavila dežurna ekipa bolnice.

- Brzina je bila izuzetno važna. Pravo je čudo da je oživela. Postoje tri rane na srcu i smrtnost je obično 99 odsto u takvim slučajevima. Ona je sada u tih jedan odsto jer je imala sreću da je došla u takvom stanju da smo imali vremena da intervenišemo i da je došla kod nas. Iako je sve prošlo veoma brzo, tri otvorene rupe na srcu ne daju mnogo prostora za opstanak. Plus punkcija jetre na četiri mesta, što je samo po sebi ozbiljna povreda. Ipak, svi smo bili brzi, od transfuzione laboratorije do rendgena koji je postavio najbržu moguću dijagnozu, do anesteziološkog tima i nas koji smo bili spremni da to uradimo - rekao je dr med. Davorin Stojaković, načelnik Odeljenja hirurgije u sisačkoj bolnici.

Tim lekara koji je ovu komplikovanu proceduru obavio sa pozitivnim ishodom činili su, pored dr Stojakovića, i dr med. Marlena LJubičić sa Odeljenja radiologije, specijalista opšte hirurgije, dr. Igor Vrga, anesteziolog, dr. Toni Tominić i dr Tin Markeš - specijalista anestezije.

- To je dežurna ekipa, to je znak da naša bolnica može da radi ovako zahtevne procedure u smeni. Ne može to svako ni u Zagrebu, mora biti kardiohirurg ili torakalni hirurg i dobar tim. Jer jedva čekaš da dođe doktor. Tih 10-15 minuta joj je donelo život. Srce nam je dva puta prestajalo da radi, masirali smo ga rukama da povratimo radnju, a za čudo, kada smo završili sa njim, kada je prebačena u šok sobu i odeljenje intenzivne nege, probudila se i pričala je sa nama za sat vremena - dodao je dr Stojaković.

Pacijentkinja je sve vreme stabilna, ali joj se zbog samih operacija održava nizak krvni pritisak kako se rane na srcu ne bi širile.

Lekarska borba se nastavlja, ali naš deo je urađen kako treba i na vreme - zaključio je dr Stojaković.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".