Рођена је без знакова живота у 22 недељи трудноће. Реанимацијом су је оживели, иако нико није веровао да ће преживети. Била је на респиратору и дуго у инкубатору због чега је добила страбизам, нистагмус и титрање очију. Са пет година доживела је стравичну саобраћајну несрећу и три од пет клиничких смрти. Последице удеса биле су и прелом бутне и пубичне кости, потрес мозга, прелом лобање, хематом, пуцање плућне марамице, унутрашња крварења, крварења на мозгу, епилептични статуси. Била је у јако критичном стању.

Ника има хемиплегију и хемипарезу леве стране тела, дијабетес, тремор леве руке, лева нога јој је краћа за један центиметар, има конвулзије и вентрикуломегалију, атрофију мозга и цисту на мозгу. Има шум на срцу и алергије на намирнице, а недавно јој је дијагностификовано још једно тешко обољење: цистична фиброза, ретка генетска болест због које се јављају промене на плућима, цревима, панкреасу и јетри. У плућима се нагомилава секрет и долази до честих инфекција, али, нажалост, и отказивања органа.

Фото: Профимедиа

 

Испитивања су била започета док је лежала на ВМА у октобру, где је била на респиратору због тешке дијабетесне кетоацидозе. Дијагноза је потврђена у Тиршовој.

Због цистичне фиброзе мора да се инхалира, преписани су јој антибиотици, пробиотици, средства за искашљавање. Не сме да једе ништа слатко, мора да пије ензим за варење хране јер јој панкреас не ради. Спирометрија јој је лоша, има опструкције на плућима, ни крвна слика није добра. Рађен јој је и ултразвук штитне жлезде где је уочено задебљање, док на бубрезима има цисте.

Поред бројних лекова, за Нику је веома значајна терапија матичним ћелијама које је по други пут примила у Украјини и које мора да прима и даље за шта јој је потребна финансијска подршка путем фондација “Буди хуман” и “Покрени живот”.

Из Кијева се управо вратила пуна утисака, јер се тамо осећа као код куће, сама је перфектно научила да говори украјински језик, а у пратњи са њом била је њена бака Мирјана.

Фото: Алекса Станковић

 

- Првог дана терапије у Кијеву матичне ћелије добила сам путем инфузије, али другог дана, мој омиљени доктор у Украјини, др Тимур, дао ми је 12 инјекција у стомак јер се путем инјекција матичне ћелије боље апсорбују. Игле су биле огромне и јако је болело. Рађен ми је и ултразвук стомака, и сваки дан сам ишла у хипербаричну комору - прича ова храбра тинејџерка.

Као и претходни пут, матичне ћелије јој помажу да поправи целокупно стање, али првенствено стање леве руке која је за њу од велике важности, поготово за будућност јер жели да постане врхунски неурохирург попут др Милана Мрдака, који јој је спасио живот. - Има побољшања, и рука ми је боље. Али, констатовано је да је код мене највећи проблем у мозгу, иначе не бих имала физичких сметњи. У међувремену сам сазнала за још једну клинику у Кијеву у којој би требало да ми ураде дијагностику и где бих волела да идем на терапије импулсима. Међутим, скупи су јако, а требало би, ако ме прихвате, да идем на терапије сваких месец дана. Цена је чак 20.000 за месец дана - каже Ника и додаје да мора све да проба и да никада неће одустати и престати да се бори јер је дала обећање да ће постати неурохирург.

- Када нешто обећавам, никада не прекршим обећање и увек дам све од себе да то и остварим - поручује нам храбра средњошколка.

- Било је болно, али сузу није пустила. Моја снага је моја Наталија. Она је мој ратник. Много сам поносна на њу. Прича украјински као матерњи језик. Одлично се споразумева на аеродрому, болници, свуда где смо биле. На аеродрому је био човек са псом и пришла је да помази пса, а он је питао где иде и када је рекла да иде у Србију, мислио је да иде у посету. Сви се чуде када каже да није Украјинка и да је из Србије, јер перфектно говори њихов језик - каже Никина бака Мирјана Стевановић.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".