Јапан је данас у свом годишњем извештају о одбрани упозорио на ескалацију претњи националној безбедности, међу којима су последице руског рата у Украјини, кинеско застрашивање Тајвана и нестабилни ланци снабдевања технологијом, преноси Ројтерс.


Годишња Бела књига одбране, коју је објавила влада премијера Фумио Кишиде наводи Кину, Русију и Северну Кореју као главне безбедносне изазове.

У извештају се истиче и да је напад Москве на Украјину „озбиљно кршење међународног права" и изражава се забринутост да је руска употреба силе за решавање спора, преседан који угрожава безбедност суседног Тајвана, који Пекинг сматра својом територијом.

Јапански министар одбране Нобуо Киши, прошлог месеца описао је актуелну ситуацију, рекавши да се његова земља налази на линији фронта окружена нуклеарно наоружаним актерима.

Овај извештај износи забринутости владе за безбедност, у тренутку када припрема буџетски предлог за до сада незабележено повећање војног финансирања, које планира да удвостручи током наредних 10 година, наводи британска агенција.

Такође он представља основу за ревизију стратегије националне безбедности на крају године, за коју се очекује да ће захтевати набавку ракета већег домета, јачање свемирских и сајбер способности и строжу контролу приступа технологији, преноси Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".