Безбедан коридор за пролаз бродова са украјинским житом преко Црног мора почеће да ради наредних недеља, гаранције су добијене, изјавио је за Спутњик извор упознат са преговорима који се воде у Туркој о извозу жита из Украјине.

Према информацијама извора, пролаз бродова са житом преко Црног мора пратиће посматрачка група под окриљем Уједињених нација у Истанбулу, она је спремна за рад.

Како је истакнуто, Турска је такође добила гаранције од страна које учествују у преговорима да се договор о извозу жита неће користити у војне сврхе. 

Фото: Принтскрин/Гугл мапс/Дарко Дозет

 

Како извор наводи, било је потешкоћа у постизању договора. 

- Наравно да је било потешкоћа. И то до последњег момента. Преговори су помогли да се пронађе консензус и додирне тачке - рекао је извор. 

Он је нагласио да је било и спекулација поводом преговора.

- Било је веома много лажних информација. Морам да истакнем да су све стране, а посебно Русија показале веома конструктиван приступ - оценио је извор.

Саговорник Спутњика је закључио да би кршење договора о житу довело до катастрофе и да стране преговарачког процеса то схватају. 

Уједињене нације су више пута саопштавале о прехрамбеној кризи због дефицита жита, а Запад је оптуживао Русију да спречава извоз украјинског жита на светска тржишта. Москва је категорички демантовала такве оптужбе.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да Русија не спречава извоз жита и да ако Кијев деминира луке, бродови са житом могу да исплове без икаквих проблема. 

Фото: Танјуг/АП

 

Раније је администрација турског председника Реџепа Тајипа Ердогана саопштила Спутњику да ће документ који се тиче регулисања проблема жита у Украјини бити потписан у Истанбулу у петак, а церемонији ће присуствовати турски лидер и генерални секретар УН Антонио Гутереш.

(Спутњик)
 

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".