Габријел Батистута је у фебруру 2022. напунио 53 године и далеко је од својих играчких дана – али посвећеност аргентинске легенде фудбалу довела га је до исцрпљујуће повреде.

Батистута је уживао у бриљантној 17-годишњој играчкој каријери у којој је постигао 300 голова у 516 наступа пре него што је спустио копачке 2005.

 

 

Плодни нападач је стекао име у Аргентини са Њуелс Олд Бојсом, Ривер Плејтом и Боком Јуниорсом пре него што је освојио Серију А са Фиорентином и Ромом.

Његов рекорд од 54 гола у 77 наступа је други после Лионела Месија за Аргентину.

Батистута, познат као Батигол, један је од највећих нападача у игри, али његов успех није дошао без жртвовања.

Фото: Профимедиа

 

Пензионисао се пре 17 година, са 36 година, због хроничних болова у зглобовима, који су постали толико јаки да је затражио од лекара да му ампутира ноге.

- Напустио сам фудбал и преко ноћи нисам могао да ходам - рекао је аргентинској ТВ мрежи ТиЦ Спортс 2014.

Још је и додао:

- Мокрио сам у кревет иако је купатило било само три метра даље. Било је 4 ујутро и знао сам да ће ме глежањ убити ако стојим. Потом сам отишао код доктора Аванзија (специјалиста ортопедије) и рекао му да ми одсече ноге. Погледао ме је и рекао ми да сам луд. - рекао је.

 

 

- Нисам могао више да издржим. Не могу да опишем колико је бол био јак. Погледао сам Оскара Писторијуса и рекао: „то је моје решење”. - објаснио је прослављени фудбалер.

Срећом по Батистуту, његов доктор није прихватио његову препоруку да постане двоструки ампутирани као јужноафрички параолимпијац Писторијус. Уместо тога, имао је шрафове постављене унутар његових чланака, који су му помогли да се носи са болом.

Фото: Профимедиа

 

- Мој проблем је што немам хрскавицу или тетиве - додао је.

- Мојих 86 килограма придржавају само кости. То је изазвало бол. Сада сам много боље него пре три године. рекао је Батистута.

Упркос процедури, Батистута, који је своју играчку каријеру завршио двогодишњим стажом у катарском клубу Ал-Араби, и даље има проблема са ходањем.

Батистута се сматра легендом клуба у Фиорентини, где је играо између 1991. и 2000. године и постигао 207 голова и освојио титулу у Серији Б и Куп Италије.

Фото: Профимедиа

 

Прешао је у Рому 2001. за хонорар од 36 милиона евра, што је и даље највећа накнада за играча старијег од 30 година све док Кристијано Роналдо није прешао из Реал Мадрида у Јувентус 2018.

Овај чувени репрезентативац Аргентине, који је извео пенал против Енглеске на Светском првенству 1998, освојио је Серију А са Ромом 2000/01.

(Дејли стар)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".