Gabrijel Batistuta je u februru 2022. napunio 53 godine i daleko je od svojih igračkih dana – ali posvećenost argentinske legende fudbalu dovela ga je do iscrpljujuće povrede.

Batistuta je uživao u briljantnoj 17-godišnjoj igračkoj karijeri u kojoj je postigao 300 golova u 516 nastupa pre nego što je spustio kopačke 2005.

 

 

Plodni napadač je stekao ime u Argentini sa NJuels Old Bojsom, River Plejtom i Bokom Juniorsom pre nego što je osvojio Seriju A sa Fiorentinom i Romom.

NJegov rekord od 54 gola u 77 nastupa je drugi posle Lionela Mesija za Argentinu.

Batistuta, poznat kao Batigol, jedan je od najvećih napadača u igri, ali njegov uspeh nije došao bez žrtvovanja.

Foto: Profimedia

 

Penzionisao se pre 17 godina, sa 36 godina, zbog hroničnih bolova u zglobovima, koji su postali toliko jaki da je zatražio od lekara da mu amputira noge.

- Napustio sam fudbal i preko noći nisam mogao da hodam - rekao je argentinskoj TV mreži TiC Sports 2014.

Još je i dodao:

- Mokrio sam u krevet iako je kupatilo bilo samo tri metra dalje. Bilo je 4 ujutro i znao sam da će me gležanj ubiti ako stojim. Potom sam otišao kod doktora Avanzija (specijalista ortopedije) i rekao mu da mi odseče noge. Pogledao me je i rekao mi da sam lud. - rekao je.

 

 

- Nisam mogao više da izdržim. Ne mogu da opišem koliko je bol bio jak. Pogledao sam Oskara Pistorijusa i rekao: „to je moje rešenje”. - objasnio je proslavljeni fudbaler.

Srećom po Batistutu, njegov doktor nije prihvatio njegovu preporuku da postane dvostruki amputirani kao južnoafrički paraolimpijac Pistorijus. Umesto toga, imao je šrafove postavljene unutar njegovih članaka, koji su mu pomogli da se nosi sa bolom.

Foto: Profimedia

 

- Moj problem je što nemam hrskavicu ili tetive - dodao je.

- Mojih 86 kilograma pridržavaju samo kosti. To je izazvalo bol. Sada sam mnogo bolje nego pre tri godine. rekao je Batistuta.

Uprkos proceduri, Batistuta, koji je svoju igračku karijeru završio dvogodišnjim stažom u katarskom klubu Al-Arabi, i dalje ima problema sa hodanjem.

Batistuta se smatra legendom kluba u Fiorentini, gde je igrao između 1991. i 2000. godine i postigao 207 golova i osvojio titulu u Seriji B i Kup Italije.

Foto: Profimedia

 

Prešao je u Romu 2001. za honorar od 36 miliona evra, što je i dalje najveća naknada za igrača starijeg od 30 godina sve dok Kristijano Ronaldo nije prešao iz Real Madrida u Juventus 2018.

Ovaj čuveni reprezentativac Argentine, koji je izveo penal protiv Engleske na Svetskom prvenstvu 1998, osvojio je Seriju A sa Romom 2000/01.

(Dejli star)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".