Он је напоменуо да се Немачка налази у кризи због недостатка енергената и зависности Берлина од Русије.

- Одиграва се права драма и траже се одговорни за катастрофалну одлуку од пре десет година да се одустане од нуклеарне енергије, због чега је Немачка постала потпуно зависна од Русије. Репутација Ангеле Меркел сада је поцепана у комадиће, а две трећине бирача осуђује Олафа Шолца због неуспеха да обезбеди енергетску безбедност - написао је Џонсон.

Према његовим речима, актуелни канцелар, поред грешака у енергетском сектору, није довољно чврст ни по питањима спољне политике.

Џонсон тврди да је Шолц, покушавајући да се додвори и НАТО-у и Русији, напустио Украјину и да јој не пружа практично никакву помоћ, што умањује кредибилитет Берлина, док су немачки економски и енергетски проблеми довели до тога да се све више Немаца противи агресивним мерама против Москве, а јавна подршка Кијеву у Немачкој слаби.

Фото: Профимедиа

 

- Или ће Берлин доживети огроман неуспех, праћен распадом владајуће коалиције, или ће капитулирати пред Путином. Шолц и његове колеге су се прошле недеље радовали паду Бориса Џонсона. Али немачки канцелар би се могао суочити са истим кошмарним сценаријем, а његово ликовање може бити кратког века - написао је Џонсон.

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин рекао је да је њен циљ "заштита људи који су били изложени геноциду од стране режима у Кијеву осам година".

Како је саопштило Министарство одбране Русије, 25. марта Оружане снаге Руске Федерације су извршиле главне задатке прве етапе – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине.

Главни циљ у руском војном ресору сада је ослобођење Донбаса, саопштило је Министарство одбране. Заједно са руском војском у региону делују јединице ДНР и ЛНР.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".