Поступак је покренут данас у Хановеру, уз образложење да Шредер има пријатељски став према руском председнику Владимиру Путину и да подржава његову политику.

- Шредер је сам донео одлуку да му је финансијска и лична веза са Путином важнија од његове странке - казао је потпредседник СПД-а Томас Кучати дневнику „Рајнише пост“.

Захтев за искључење Шредера поднело је 17 чланова СПД.

Расправа о искључењу Шредера се одржава у седишту огранка СПД-а у Хановеру, пошто бивши канцелар потиче из редова тог огранка.

Шредер је од 1998. до 2005. био канцелар Немачке.

Фото: Профимедиа

 

Од почетка рата у Украјини Шредер је оштро критикован у немачкој јавности, али није желео да одустане од функција у руским компанијама.

Тек након што је притисак постао превелик, он је поднео оставку на функцију у Управном одбору Росњефта, али није прекинуо контакт са Путином и то пријатељство је бранио у недавном интервјуу.
- Нећу одустати од својих могућности за дијалог са председником Путином - поручио је у интервјуу „Франкфуртер Алгемајне цајтунг“.

Очекује се да ће се Шредер борити против искључења из странке.

Последње искључење познатијег члана СПД било је избацивање некадашњег сенатора за финансије Берлина Тила Сарацина због антиисламских објава.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".