Ради се о чети А "Принц Филип" пука Краљевских Хуса који су јуче стигли у Пољску и који ће бити интегрисани у 21. стрељачку бригаде из Подхала, а која је део 18 механизоване дивизије пољске армије.

Иначе вест о доласку британских тенкова "Челинџер 2" најавио је пољски министар одбране Марлуш Блашчак.

Распоређивање британских тенкова долази у тренутку када НАТО ојачава своје чланице са истока. У оквиру тог плана Велика Британија се одлучила да распореди тенкове у Пољску због скоба у Украјини и руских претњи.

Према речима пољског министра, британски тенкови би требало да појачају међународне снаге НАТО-а које су већ у Пољској. Како кажу, "за сваки случај".

Фото: Профимедиа

 

 

Распоређивање би прем плану требало да траје од 20-22. јула, а преве фотографије британских тенкова већ су се појавиле на друштвеним мрежама.

Иначе Подхалска стрељачка бригада донедавно је била опремљена са четом тенкова Т-72М1 који су дати Украјини кад је почео сукоб са Русијом.

Челинџежр 2

Велика Британија је држава која се сматра родоначелницом производње тенкова. У томе је била мање или више успешна. Звездани тренутак се сматра послератна производња тенкова када је направљена читава палета ових гусеничара од Центуриона, Чифтеина, Викерса до Челиндежра 1 који је ушао у оперативну употребу британске војске 1984 и производио се до 1988. када је покренту развој његовог наследника. После три прототипа и серије тестирања одлучено је да тенк добије назив Челинџер 2 на коме је учињена серија измена, највише на нишанским справама, трансмисији, оклопној заштити.

Фото: Профимедиа

 

 

Унутрашњи распоред у тенку је остао конвецнионалан: управно одељење са возачем је напред, борбено у средини, а моторно трансмисионо позади. По тежини од 62,5 тона са додацима и до 65 тенк спада у најтеже на свету.

Основно наоружање тенка је британски топ калибра 120 мм Л304 са изолученом цеви, која је модификована израђена од челика и хромирана изнутра. Затварач је клизни, а топ стабилисан у обе равни. За њега је развијено неколико врста пројектила поткалибарни са репним стабилизатором, панцирни противоклопни, разорни противоклопни и пројектил са пласитичним експлозивом. Тенк такође има и пројектиле са језгром од осиромашеног уранијума ЦХАРМ1 и ЦХАРМ3 који пробијају сваки оклоп на даљинама од 2 км. Помоћно наоружање тенка чине два митраљеза калибра 7,62 мм.

У тенк је уграђен рачунарски систем МИЛСТД 1553 који повезује системе наоружања тенка и погон. Систем за узправљање ватром ЕФЦС 600 се сматра најсавременијим једноставан, безбедан за руковање. Основна нишанска справа је панорамска дневно ноћа, стабилисана у обе равни. Термовизијска камера је повезана са монитором командира.

Фото: Профимедиа

 

 

Тенк покреће дванесто цилиндрични турбо прехрањивани водом хлађени дизел мотор јачине 896 кW. Највећа максимална брзина је 56 км на час а раадијус кретања до 650 км. Трансмисија је аутоматска хидродинамична. Посебна пажња на тенку је поклоњна оклопно заштити која износи 1000 мм хомогеног челичног оклопа. Основни оклоп направљен је од заварених челичних плоча са композитом од Чобахама. додатну заштиту пружа и додатни оклоп.

Посада је четворочлана. Дужина тенка је 8,3 м, висина 2,5 метара. За њега важи да никада није уништен у борби, само је једном оштећен у сукобима у Ираку од импровизоване бомбе.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".