Radi se o četi A "Princ Filip" puka Kraljevskih Husa koji su juče stigli u Poljsku i koji će biti integrisani u 21. streljačku brigade iz Podhala, a koja je deo 18 mehanizovane divizije poljske armije.

Inače vest o dolasku britanskih tenkova "Čelindžer 2" najavio je poljski ministar odbrane Marluš Blaščak.

Raspoređivanje britanskih tenkova dolazi u trenutku kada NATO ojačava svoje članice sa istoka. U okviru tog plana Velika Britanija se odlučila da rasporedi tenkove u Poljsku zbog skoba u Ukrajini i ruskih pretnji.

Prema rečima poljskog ministra, britanski tenkovi bi trebalo da pojačaju međunarodne snage NATO-a koje su već u Poljskoj. Kako kažu, "za svaki slučaj".

Foto: Profimedia

 

 

Raspoređivanje bi prem planu trebalo da traje od 20-22. jula, a preve fotografije britanskih tenkova već su se pojavile na društvenim mrežama.

Inače Podhalska streljačka brigada donedavno je bila opremljena sa četom tenkova T-72M1 koji su dati Ukrajini kad je počeo sukob sa Rusijom.

Čelindžežr 2

Velika Britanija je država koja se smatra rodonačelnicom proizvodnje tenkova. U tome je bila manje ili više uspešna. Zvezdani trenutak se smatra posleratna proizvodnja tenkova kada je napravljena čitava paleta ovih guseničara od Centuriona, Čifteina, Vikersa do Čelindežra 1 koji je ušao u operativnu upotrebu britanske vojske 1984 i proizvodio se do 1988. kada je pokrentu razvoj njegovog naslednika. Posle tri prototipa i serije testiranja odlučeno je da tenk dobije naziv Čelindžer 2 na kome je učinjena serija izmena, najviše na nišanskim spravama, transmisiji, oklopnoj zaštiti.

Foto: Profimedia

 

 

Unutrašnji raspored u tenku je ostao konvecnionalan: upravno odeljenje sa vozačem je napred, borbeno u sredini, a motorno transmisiono pozadi. Po težini od 62,5 tona sa dodacima i do 65 tenk spada u najteže na svetu.

Osnovno naoružanje tenka je britanski top kalibra 120 mm L304 sa izolučenom cevi, koja je modifikovana izrađena od čelika i hromirana iznutra. Zatvarač je klizni, a top stabilisan u obe ravni. Za njega je razvijeno nekoliko vrsta projektila potkalibarni sa repnim stabilizatorom, pancirni protivoklopni, razorni protivoklopni i projektil sa plasitičnim eksplozivom. Tenk takođe ima i projektile sa jezgrom od osiromašenog uranijuma CHARM1 i CHARM3 koji probijaju svaki oklop na daljinama od 2 km. Pomoćno naoružanje tenka čine dva mitraljeza kalibra 7,62 mm.

U tenk je ugrađen računarski sistem MILSTD 1553 koji povezuje sisteme naoružanja tenka i pogon. Sistem za uzpravljanje vatrom EFCS 600 se smatra najsavremenijim jednostavan, bezbedan za rukovanje. Osnovna nišanska sprava je panoramska dnevno noća, stabilisana u obe ravni. Termovizijska kamera je povezana sa monitorom komandira.

Foto: Profimedia

 

 

Tenk pokreće dvanesto cilindrični turbo prehranjivani vodom hlađeni dizel motor jačine 896 kW. Najveća maksimalna brzina je 56 km na čas a raadijus kretanja do 650 km. Transmisija je automatska hidrodinamična. Posebna pažnja na tenku je poklonjna oklopno zaštiti koja iznosi 1000 mm homogenog čeličnog oklopa. Osnovni oklop napravljen je od zavarenih čeličnih ploča sa kompozitom od Čobahama. dodatnu zaštitu pruža i dodatni oklop.

Posada je četvoročlana. Dužina tenka je 8,3 m, visina 2,5 metara. Za njega važi da nikada nije uništen u borbi, samo je jednom oštećen u sukobima u Iraku od improvizovane bombe.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".