Стручњаци дају савете о правилном чувању лука: 

– Црни лук упија више влаге у фрижидеру, па се брже квари. Скроб, који се налази у луку, брже се претвара у шећер у хладном и влажном окружењу – каже Кристен Фармер Хол, куварица из Бирмингема.

Са друге стране, бели лук, ако се држи у фрижидеру, почеће да клија.

Према наводима УСДА, уколико се лук правилно чува, можемо му продужити рок трајања.Ако су услови идеални, лук може да стоји и до 30 дана.

Фото: Јутјуб принтскрин/ VRATA ZDRAVLJA

 

Саветује се да се црни лук чува у хладном, сувом и прозрачном простору. Недостатак струјања ваздуха, влага и недостатак сунчеве светлости ће убрзати клијање.

Ово исто важи и за бели лук. Препоручује се чување на прозрачном и хладном месту. Ако су услови идеални, лук  може да стоји чак и 5 месеци и биће даље употребљив за спремње хране. 

Очишћени црни лук, са друге стране, треба да се чува у фрижидеру, у ком може неометано да стоји 10 до 14 дана. Уколико је исецкан, трајаће 7 до 10 дана.

Фото: Профимедиа

 

Очишћени и насецкани бели лук можете ставити у замрзивач, али је пре тога врло важно да спречите проток ваздуха до њега. Зато се саветује  да га умотате пре стављања у замрзивач. Један од начина је да се очисти и пасира са мачло уља док се не направи густа паста. Такву пасту можете затворити у херметичку посуду у којој ће лук задржати свежину. 

Наводи се са Калифорнијског универзитета да је битно да лук не држите на собној температури, јер то може да подстакне раст отровне бактерије Цлостридиум ботулинум која може бити смртоносна.

(Објектив)

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".