Stručnjaci daju savete o pravilnom čuvanju luka: 

– Crni luk upija više vlage u frižideru, pa se brže kvari. Skrob, koji se nalazi u luku, brže se pretvara u šećer u hladnom i vlažnom okruženju – kaže Kristen Farmer Hol, kuvarica iz Birmingema.

Sa druge strane, beli luk, ako se drži u frižideru, počeće da klija.

Prema navodima USDA, ukoliko se luk pravilno čuva, možemo mu produžiti rok trajanja.Ako su uslovi idealni, luk može da stoji i do 30 dana.

Foto: Jutjub printskrin/ VRATA ZDRAVLJA

 

Savetuje se da se crni luk čuva u hladnom, suvom i prozračnom prostoru. Nedostatak strujanja vazduha, vlaga i nedostatak sunčeve svetlosti će ubrzati klijanje.

Ovo isto važi i za beli luk. Preporučuje se čuvanje na prozračnom i hladnom mestu. Ako su uslovi idealni, luk  može da stoji čak i 5 meseci i biće dalje upotrebljiv za spremnje hrane. 

Očišćeni crni luk, sa druge strane, treba da se čuva u frižideru, u kom može neometano da stoji 10 do 14 dana. Ukoliko je iseckan, trajaće 7 do 10 dana.

Foto: Profimedia

 

Očišćeni i naseckani beli luk možete staviti u zamrzivač, ali je pre toga vrlo važno da sprečite protok vazduha do njega. Zato se savetuje  da ga umotate pre stavljanja u zamrzivač. Jedan od načina je da se očisti i pasira sa mačlo ulja dok se ne napravi gusta pasta. Takvu pastu možete zatvoriti u hermetičku posudu u kojoj će luk zadržati svežinu. 

Navodi se sa Kalifornijskog univerziteta da je bitno da luk ne držite na sobnoj temperaturi, jer to može da podstakne rast otrovne bakterije Clostridium botulinum koja može biti smrtonosna.

(Objektiv)

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".