Психолог и терапеут за спавање др Нерина Рамлакхан открива неколико трикова како можемо да расхладимо тело и на миру заспимо.

- Оптимална температура за спавање је између 16 и 21 степен Целзијуса, јер наш мозак мора бити мало хладнији од остатка тела. Спавање преко ноћи важно је за обраду информација током дана, као и за поправљање и поновно уравнотежење тела, како физички, тако и психички - каже др Рамлакхан.

Расхладите постељину

Иако делује лудо, али да бисте заспали без зноја, ставите постељину у замрзивач на неколико минута (прво је ставите у пластичну кесу, па онда у комору). Ако немате довољно простора у фрижидеру или замрзивачу, помоћи ће вам да и само јастучницу расхладите на неколико минута. Оно што још можете учинити јесте да напуните боцу леденом водом и ставите је на "тачке хлађења" на телу, као што су колена, зглобови, врат, препоне и лактови.

Фото: Профимедиа

 

- Они који увече не могу да спавају због врућине требало би да се, пре него што легну у кревет, намажу кремом на бази алоје вере. Идеално би било да ту крему чувате у фрижидеру. Пожељно је и да користите памучне пиџаме и танку чисту памучну постељину за кревет - висококвалитетни памук идеалан је материјал за постељину, захваљујући ком можете остати свежи, јер је најпрозрачнији - саветује др Рамлакхан.

Пијте довољно воде

- Најважније од свега - пијете редовно воду. Не претерујте са течностима увече. Пола литра воде пре спавања биће довољно да хидрира тело и спречи чест одлазак у тоалет - истиче др Рамлакхан.

Избегавајте протеине

Докторка саветује да не једете превише протеина, зато што они могу да загреју тело тако што појачавају метаболизам.

- Што се тиче хране, можете да једете и ону зачињену, али најмање три сата пре спавања. Тако ћете знојем охладити тело. Када је реч о вежбању, за лакше спавање по врућини требало би да тренинг одрадите ујутру, а не увече. Тако ћете спречити да вам се тело превише загреје - објашњава др Рамлакхан.

Фото: Профимедиа

 

Туширајте се млаком водом

- Немојте да избегавате туширање, али вода у тушу не сме да буде прехладна. Наше тело реагује на нагле промене температуре, и то очувањем топлоте. Најбоље је да се туширате млаком водом - каже др Рамлакхан.

Искључите све електричне уређаје

Пре спавања пожељно је да искључите све електричне уређаје у спаваћој соби због тога што они емитују топлоту. Дакле, дословно би их требало искључити из утичнице. Оно што такође помаже јесте посуда пуна леда коју треба ставити испред вентилатора, пошто се тако може охладити ваздух у просторији.

Спавајте одвојено од партнера

Многи стручњаци саветују спавање у одвојеном кревету од партнера јер два тела стварају двоструко више телесне топлоте. Исто тако, ако живите у кући, било би добро да спавате у приземљу, а не на спрату, зато што сва накупљена топлота одлази горе.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".