- Урадићемо све што је до нас да допринесемо колективној одбрани НАТО, раме уз раме са осталим савезницима. Одлука шведске владе има велику политичку и јавну подршку у Шведској и верујемо да је учлањење у НАТО најбољи начин за Шведску да осигура националну безбедност - рекла је Линте, пренео је сајт НАТО.

Она је додала да се нада брзом ратификационом процесу, пошто је претходно Турска кочила улазак ових нордијских земаља у Алијансу, оптуживши их да дају уточиште особама које сматра терористима.

- Као што знате, потписали смо меморандум о разумевању између Финске, Шведске и Турске, како бисмо решили забринутост Турске, када је реч о безбедности и тероризму. Имаћемо заједнички механизам за решавање проблема, тако да се надам да ће све три земље видети да је ово добар меморандум који ће турски парламент препознати и ратификовати - додала је Линде.

Министар спољних послова Финске Пека Хависто је рекао да је, са финске тачке гледишта, добро да има дугорочан и врло добар однос са Турском.

- Када се Турска пријавила за чланство у ЕУ, били смо међу земљама које су се залагале за тај процес. Имамо блиску сарадњу о мировним питањима са Турском. Посетио сам два пута овог пролећа Турску. Ова учестала комуникација ће се, наравно, наставити током ратификационог процеса, а у овом меморандуму смо решили сва питања која је Турска истакла, укључујући питање терориста, Радничке партије Курдистана, и тако даље - казао је Хависто.

Он је рекао да из перспективе Хелсинкија, Финска "није никакво уточиште за терористе, нити ће то бити".

- Поостравали смо наш закон. Ова пооштравања су поменута у меморандуму и мислим да су важна. Како су рекли Ан и Јенс, у склопу овог процеса или механизма који стварамо, можемо да добијемо додатне информације, што нас радује. Онда ћемо вероватно моћи ефикасније да се боримо против тероризма у нашој земљи - казао је Хависто.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".