Према подацима Ватрогасне службе, само у понедељак су избила 52 пожара, изазвана јаким ветром и високим температурама, преноси грчки лист Катимерини.


Један од тих је пожар у подножју планине Парнасос у Фокиди, где ватра и данас гори кроз подручје под маслињацима и дели се на више фронтова док се пробија ка мору.

- Током ноћи помогло нам је слабљење ветрова. Забринути смо због фронта од Итее до Агие Ефтимије - рекао је заменик гувернера Јоргос Делмозос.

Он је додао да се данас очекује појачана ваздушна подршка у даљем сузбијању пожара.

Фото:Профимедиа

 

Како је саопштено из Ватрогасне службе, на гашњењу пожара је ангазовано 140 ватрогасаца са 43 возила, док из ваздуха помажу четири авиона и хеликоптер.

Авиони за гашење пожара такође су ангажовани у Краниди у Арголиди на северном Пелопонезу, где је у понедељак морао да буде евакуисан хотел.

На том подручју тренутно делују 63 ватрогасца, 18 возила, два авиона и хеликоптер.

Борба са пожаром је и у округу Илији на Пелопонезу, а у понедељак ватра се приближила селу Лата, где је издато наређење за евакуацију, а на гашењу учествује 195 ватрогасаца са 48 возила, као и летелица.

Још један пожар који је јуче избио на Светој Гори у шумовитој области је локализован, а на лицу места деловао је хеликоптер из ваздуха, док се на терену бори још 46 ватрогасаца и 16 возила.

Очекује се још један тежак дан, јер према Националној метеоролошкој служби, на снази је упозорење на повећан ризик од шумских пожара четврти дан заредом.

У понедељак поподне избио је пожар на Закинтосу, у шумовитој области у области Камби, на северној страни острва, који гаси 30 ватрогасаца са 12 возила, авионом и два хеликоптера.

Посебна опрезност биће потребна и данас, јер се веома висок ризик од пожара предвиђа у регионима Атике, Централне Грчке, Пелопонеза, Западне Грчке и Северног Егеја, наводи Катемерини.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".