За око 50.000 становника аустралијске државе Нови Јужни Велс, већином у западним предграђима Сиднеја, издато је ово упозорење на могућу евакуацију, саопштиле су власти.

- Ситуација је далеко од завршене. Где год да се налазите, будите пажљиви када се возите путевима. Још увек постоје значајни ризици од изненадних поплава - рекао је премијер Новог Јужног Велса Доминик Пероте на конференцији за новинаре.

Прогнозира се да ће се интензиван систем на источној обали Аустралије, који је донео обилне падавине у неким местима државе Нови Јужни Велс, где је за три дана пало кише колико обично падне у отприлике за годину дана, померити на север, саопштено је из метеоролошке службе.

Али опасност од поплава би могла да остане током недеље, јер је већина речних сливова већ близу капацитета.

У неким регионима је од суботе пало 800 мм кише, што је надмашило просечну годишњу количину падавина у Аустралији од око 500 мм.

Ветар брзине до 90 км на сат такође се предвиђа за данас на неколико места погођених поплавама, што повећава ризик од пада дрвећа и далековода, а власти су за затражиле од становника широм Сиднеја да данас не напуштају своје домове без преке потребе.

Велике поплаве дешавају се у Винџору на западу Сиднеја, што је трећа и најтежа поплава ове године, према метеоролошкој служби.

Снимци на друштвеним мрежама приказују потопљене путеве и мостове, док екипе хитне помоћи спашавају људе из делимично потопљених возила која су се заглавила у набујалим водама, наводи Ројтерс.

Савезна влада Аустралије прогласила је стање природне катастрофе због поплава што ће омогућити становницима погођених подручја да добију помоћ у ванредној ситуацији.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".