- Uradićemo sve što je do nas da doprinesemo kolektivnoj odbrani NATO, rame uz rame sa ostalim saveznicima. Odluka švedske vlade ima veliku političku i javnu podršku u Švedskoj i verujemo da je učlanjenje u NATO najbolji način za Švedsku da osigura nacionalnu bezbednost - rekla je Linte, preneo je sajt NATO.

Ona je dodala da se nada brzom ratifikacionom procesu, pošto je prethodno Turska kočila ulazak ovih nordijskih zemalja u Alijansu, optuživši ih da daju utočište osobama koje smatra teroristima.

- Kao što znate, potpisali smo memorandum o razumevanju između Finske, Švedske i Turske, kako bismo rešili zabrinutost Turske, kada je reč o bezbednosti i terorizmu. Imaćemo zajednički mehanizam za rešavanje problema, tako da se nadam da će sve tri zemlje videti da je ovo dobar memorandum koji će turski parlament prepoznati i ratifikovati - dodala je Linde.

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto je rekao da je, sa finske tačke gledišta, dobro da ima dugoročan i vrlo dobar odnos sa Turskom.

- Kada se Turska prijavila za članstvo u EU, bili smo među zemljama koje su se zalagale za taj proces. Imamo blisku saradnju o mirovnim pitanjima sa Turskom. Posetio sam dva puta ovog proleća Tursku. Ova učestala komunikacija će se, naravno, nastaviti tokom ratifikacionog procesa, a u ovom memorandumu smo rešili sva pitanja koja je Turska istakla, uključujući pitanje terorista, Radničke partije Kurdistana, i tako dalje - kazao je Havisto.

On je rekao da iz perspektive Helsinkija, Finska "nije nikakvo utočište za teroriste, niti će to biti".

- Poostravali smo naš zakon. Ova pooštravanja su pomenuta u memorandumu i mislim da su važna. Kako su rekli An i Jens, u sklopu ovog procesa ili mehanizma koji stvaramo, možemo da dobijemo dodatne informacije, što nas raduje. Onda ćemo verovatno moći efikasnije da se borimo protiv terorizma u našoj zemlji - kazao je Havisto.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".