Наш чувени глумац, Миливоје Мића Томић, рођен је у Београду 1920. године и често је називан мајсторем споредних улога. Публику је задивио у легендарним филмовима као што су "Маратонаци трче почасни круг" и "Ко то тамо пева".

Може се рећи да је Мића за домаћу публику остао бесмртан попут Максимилијана Топаловића из "Маратонаца", који у својој 125. години није ни помишљао о смрти.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Томић је рођен у Београду, а прво је уписао Правни факултет. Брзо је схватио да права нису за њега и при Музичкој академији је уписао одсек поозоришне уметности. Био је члан Београдског драмског позоришта, а играо је и у Атељеу 212.

Глумачки деби му је била улога Тасе Практиканта у филму “Сумњиво лице” Соје Јовановић. Још једну шансу му је Соја пружила са филмом “Пут око света”. У том филму је одиграо симпатичног кинеза Во-Кија. Тек тада је јавност приметила његов несвакидашњи таленат за комедију.

Публику је очарао о својом глумом у остварењима “Скупљачи перија”, “Три”, “Кад будем мртав и бео”. Затим је уследила улога наглувог деде у “Љубавном животу Будимира Трајковића”, Флојдовог оца у “Националној класи”, управника поправног дома у “Специјалном васпитању”, благајника у филму “Мајстори, мајстори”, као и тече у серији “Позориште у кући”.

 

Фото: Јутјуб принтскрин/Centar film

 

 

Мића Томић је имао улогу у скоро сваком значајном домаћем филму, као и серији. Међутим, најзначајнија улога коју нам је оставио у аманет је улога чика Јове Змаја у феноменалној серији “Невен”.

То је било сасвим необично у том тренутку за глумца тог калибра. Та улога је отворила сасвим ново поглавље у његовој каријери. Реч је о једном од најлепших домаћих пројеката.

“Невен” је играна серија за децу, снимљена је 1973. године. Имала је два циклуса од по 13 епизода. Свака епизода је трајала 30 минута и састојала из различитих скечева. Цела емисија је рађена по мотивима дела великог Јована Јовановића Змаја.

Са лакоћом је Мића Томић дочарао лик омиљеног дечијег песника, да су многа деца тог времена мислила да заиста гледају чика Јову.

Фото: Принтскрин

 

 

Са глумицом Маријом Милутиновић добио је ћерку Милицу. Милица се школовала у Сан Антонију, Берлину и на Станфорд универзитету.

Стала је на чело “Цонтемпорарy Арт Институте” на Универзитету технологије у Грацу, а онда је постала и професорка Трондхејма ликовне академије у Норвешкој. Њен друштвени ангажман кроз уметност битан је део њеног опуса који обухвата и фотографију, видео, инсталацију, дискурзивну и образовну уметност.

Миливоје Мића Томић, преминуо је у Београду, 23. августа 2000. године.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Јелица Сретеновић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".