Гаспром је повећао испоруке гаса Кини преко гасовода Снага Сибира за 63,4 посто у првој половини 2022. године, саопштио је данас руски гасних холдинг.


- Извоз гаса у Кину преко гасовода Снага Сибира расте у складу са дугорочним билатералним уговором између Гаспрома и корпорације Чајна Нешенал Петролеум (ЦНПЦ). Важно је напоменути да су испоруке руског гаса Кини тим цевоводом порасле за 63,4 одсто - наводи се у саопштењу Гаспрома, преноси ТАСС.

Гаспром је 2021. испоручио 10,39 милијарди кубних метара гаса Кини преко гасовода Снага Сибира, пише у годишњем извештају тог холдинга. Тај обим је 2,5 пута већи од испорука 2020. године, које су износиле 4,1 милијарду кубних метара гаса.

Фото: Профимедиа

 


Гасовод Снага Сибира је највећи транспортни систем за гас у источној Русији. Извозни капацитет тог гасовода достиже 38 милијарди кубних метара гаса годишње. Прве испоруке гаса Кини преко те „источне“ руте почеле су у децембру 2019. године, сходно 30-годишњем уговору закљученом 2014. између Гаспрома и кинеског ЦНПЦ-а. 

Годишњи обим испорука гаса је 38 милијарди кубних метара, а вредност уговора је 400 милијарди долара.

Гаспром је такође саопштио да је смањио производњу гаса у првој половини 2022. године за 8,6 посто на годишњем нивоу, на 238,4 милијарде кубних метара. Извоз гаса у земље ван Заједнице независних држава (ЗНД) пао је у првих шест месеци за 31 проценат или за 31 милијарду кубних метара, на 68,9 милијарди кубних метара.

Просечан дневни извоз Гаспрома је у јуну био мањи за четвртину у односу на мај и износио је 263,3 милијарде кубних метара, наводи се у саопштењу холдинга.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".