Gasprom je povećao isporuke gasa Kini preko gasovoda Snaga Sibira za 63,4 posto u prvoj polovini 2022. godine, saopštio je danas ruski gasnih holding.


- Izvoz gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira raste u skladu sa dugoročnim bilateralnim ugovorom između Gasproma i korporacije Čajna Nešenal Petroleum (CNPC). Važno je napomenuti da su isporuke ruskog gasa Kini tim cevovodom porasle za 63,4 odsto - navodi se u saopštenju Gasproma, prenosi TASS.

Gasprom je 2021. isporučio 10,39 milijardi kubnih metara gasa Kini preko gasovoda Snaga Sibira, piše u godišnjem izveštaju tog holdinga. Taj obim je 2,5 puta veći od isporuka 2020. godine, koje su iznosile 4,1 milijardu kubnih metara gasa.

Foto: Profimedia

 


Gasovod Snaga Sibira je najveći transportni sistem za gas u istočnoj Rusiji. Izvozni kapacitet tog gasovoda dostiže 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prve isporuke gasa Kini preko te „istočne“ rute počele su u decembru 2019. godine, shodno 30-godišnjem ugovoru zaključenom 2014. između Gasproma i kineskog CNPC-a. 

Godišnji obim isporuka gasa je 38 milijardi kubnih metara, a vrednost ugovora je 400 milijardi dolara.

Gasprom je takođe saopštio da je smanjio proizvodnju gasa u prvoj polovini 2022. godine za 8,6 posto na godišnjem nivou, na 238,4 milijarde kubnih metara. Izvoz gasa u zemlje van Zajednice nezavisnih država (ZND) pao je u prvih šest meseci za 31 procenat ili za 31 milijardu kubnih metara, na 68,9 milijardi kubnih metara.

Prosečan dnevni izvoz Gasproma je u junu bio manji za četvrtinu u odnosu na maj i iznosio je 263,3 milijarde kubnih metara, navodi se u saopštenju holdinga.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".