Кијев најављује прекид дипломатских односа са Сиријом без прекида конзуларних односа као одговор на одлуку Дамаска да призна ЛНР и ДНР. Ово је наведено у данашњем саопштењу Министарства спољних послова Украјине, преноси ТАСС.

- Министарство спољних послова Украјине најоштрије осуђује одлуку Сиријске Арапске Републике да призна такозвану „независност“ привремено окупираних територија у Доњецкој и Луганској области. Као одговор на овај непријатељски чин, Украјина најављује прекид дипломатских односа са Сиријом без прекида конзуларних односа - наводи се у поруци објављеној данас на сајту украјинског министарства спољних послова.

- Украјинска страна такође покреће процедуру за увођење трговинског ембарга против Сирије, као и увођење других санкција сиријским правним и физичким лицима - додају из ресора.

Фото: Танјуг/АП

 

Како је објашњено у Министарству спољних послова, украјинске власти сматрају одлуку Сирије „непријатељским актом против Украјине, задирањем у њен суверенитет и територијални интегритет, грубим кршењем украјинског законодавства, Повеље УН и основних норми и принципа међународног права“.

Како је саопштило Министарство спољних послова, украјинска страна је још 2016. затворила амбасаду у Дамаску, а 2018. наредила и затварање сиријске амбасаде у Кијеву. Интересе Украјинаца у Сирији штити украјинска амбасада у Либану.

У среду је портпарол сиријског министарства спољних послова рекао да је Сиријска Арапска Република одлучила да призна независност Доњецке и Луганске Народне Републике. Како је саопштено из дипломатског ресора, биће успостављени контакти са ЛНР и ДНР како би се договорио оквир за јачање односа, укључујући успостављање дипломатских односа. 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".