Министарство спољних послова Сиријске Арапске Републике саопштили је данас да је ова држава признала независност Доњецке и Луганске Народне Републике.

- Сиријска Арапска Република одлучила је да призна независност и суверенитет Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике - наводи се у саопштењу сиријског министарства спољних послова које је објавила сиријска државна агенција САНА.

Председник Сирије Башар ел Асад је 16. јуна 2022. године рекао да су Американци ти који контролишу џихадисте у његовој земљи и неонацисте у Украјини.

- То значи да се Русија и Сирија боре против истог непријатеља, јер и једне и друге терористе и неонацисте контролише иста држава, САД - рекао је сиријски лидер.

Фото: Профимедиа

 

Он је тада на састанку са замеником председника Државне думе Дмитријем Саблином и делегацијом Доњецке Народне Републике, истакао да се главна и највећа битка води против политике хегемоније коју спроводи Запад.

Асад је тада честитао делегацији ДНР ослобођење већег дела републике и рекао да ће наложити Министарству спољних послова да започне процедуру за званично признање ДНР и ЛНР.

Дмитриј Песков, портпарол руског председника Владимира Путина је тада рекао да ће Москва поздравити признање ДНР и ЛНР од стране других земаља, посебно од пријатељске Сирије.

Асад је приликом састанка са Саблином додао и да Запад себе сматра центром и настоји да влада светом у складу са својим интересима.

Он је позвао "земље које бране свој суверенитет да граде снажне односе како би се међусобно помогле у јачању сопствених позиција и остваривању интереса својих народа".

Подсећамо, руски председник Владимир Путин се у фебруару, после ванредног састанка Савета безбедности Русије, обратио грађанима и изјавио да сматра да је неопходно донети одлуку о моменталном признавању суверенитета ЛНР и ДНР.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".