Kijev najavljuje prekid diplomatskih odnosa sa Sirijom bez prekida konzularnih odnosa kao odgovor na odluku Damaska da prizna LNR i DNR. Ovo je navedeno u današnjem saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, prenosi TASS.

- Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine najoštrije osuđuje odluku Sirijske Arapske Republike da prizna takozvanu „nezavisnost“ privremeno okupiranih teritorija u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Kao odgovor na ovaj neprijateljski čin, Ukrajina najavljuje prekid diplomatskih odnosa sa Sirijom bez prekida konzularnih odnosa - navodi se u poruci objavljenoj danas na sajtu ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

- Ukrajinska strana takođe pokreće proceduru za uvođenje trgovinskog embarga protiv Sirije, kao i uvođenje drugih sankcija sirijskim pravnim i fizičkim licima - dodaju iz resora.

Foto: Tanjug/AP

 

Kako je objašnjeno u Ministarstvu spoljnih poslova, ukrajinske vlasti smatraju odluku Sirije „neprijateljskim aktom protiv Ukrajine, zadiranjem u njen suverenitet i teritorijalni integritet, grubim kršenjem ukrajinskog zakonodavstva, Povelje UN i osnovnih normi i principa međunarodnog prava“.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, ukrajinska strana je još 2016. zatvorila ambasadu u Damasku, a 2018. naredila i zatvaranje sirijske ambasade u Kijevu. Interese Ukrajinaca u Siriji štiti ukrajinska ambasada u Libanu.

U sredu je portparol sirijskog ministarstva spoljnih poslova rekao da je Sirijska Arapska Republika odlučila da prizna nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike. Kako je saopšteno iz diplomatskog resora, biće uspostavljeni kontakti sa LNR i DNR kako bi se dogovorio okvir za jačanje odnosa, uključujući uspostavljanje diplomatskih odnosa. 

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".