Пре шест година, руски телевизијски канал Дожд известио је о објекту дубоко у шумама северног руског региона Карелије који се граничи са Финском. Архитекте су га описале као „Рибарска колиба”, а локално становништво нашироко говори као о „Путиновој дачи” или викендици, пише Гардијан.

Анализа британске владе сугерише да је руски председник званично регистровао само део имовине на своје име. Ту спадају мали стан у Санкт Петербургу, два аутомобила из совјетске ере, приколицу и малу гаражу. Уз то треба додати и председничку палту од око 130.000 евра годишње. Ипак, Гардијан тврди да је откривено место где Путин оде на одмор када одлучи да побегне од стресног живота у Кремљу.

Фото: Профимедиа

 

Ипак, како се наводи, испоставило се да постоје две куће, од којих пратећа има кров прекривен травом и хелиодром. Травнати кров на помоћној згради требало би да одврати погледе знатижељних западних шпијуна који потенцијално мотре с неба.

Како пише Гардијан, захваљујући цурењу неколико хиљада мејлова, појавила се "прилично спектакуларнија слика комплекса луксузних некретнина које се развијају око "Рибарске колибе".

Планови објекта, нацрти и шеме дизајна ентеријера откривају да је изградња суседне баштенске куће са шест спаваћих соба почела 2021. године и да је свуда проткана полудрагим камењем као што је лапис лазули, тамноплави драги камен за који се каже да пружа лековита својства, и лабрадорит, блистави кристал који наводно ублажава анксиозност и стрес.

 

 

Овај пројекат је, како наводно показују мејлови, водила врхунска руска агенција за дизајн интеријера, ФуллХоусеДесигн. Власница ове компаније рекла да се не сећа тог пројекта, али је истакла да смтра да мермерни подови нису нека нарочита екстраваганција.

- Ако погледате нашу веб страницу, постоји много пројеката у којима користимо мермерни под као и свака друга угледна архитектонска агенција - рекла је она одбивши да открије колико је коштала изградња. 

Како Гардијан тврди, нова зграда је у руском земљишном регистру 2018. године описана као „штала“. То је, по њиховим речима, модерна зграда са два спрата која се чини огромним простором за забаву, са трпезаријом отвореног плана површине од преко 200 квадратних метара.

Како се наводи, у овом објекту је смештена приватна пивара опремљена аустријском опремом за пиварство у вредности од 345.000 евра која може да произведе 47 литара пива дневно и чајна соба са погледом на језеро Ладога на другом спрату.

Прошле године је, како пише Гардијан, почела и изградња засебне двоспратне зграде у којој се налазе додатни кухињски простори и складишни простор за рибу, месо и поврће. У том објекту постоје четири скромне спаваће собе са креветима на расклапање које би могле да се користе за смештај особља. У близини се налази и фарма говеда, показују земљишне евиденције.

Ова 'штала' има два мала базена, а за оне који осим пливања желе и мало авантуре, пут води до природног водопада у језеру Ладога.

 

 

У једном документу се процењује да су грађевински радови коштали око 187 милиона рубаља или 3,3 милиона евра. Ипак, Путин негира да је он власник комплекса. 

"Рибарска колиба" регистрована је на компанију коју води Путинов близак сарадник, Јуриј Ковалчук које је и главни деоничар Банке Русија. Такође, он и његова банка су под западним санкцијама. Како се наводи, околна земљишта су у власништу компанија блиских Ковалчуку.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков више пута је одбацивао овакве наводе и истицао да председник Руске Федерације никако није повезан са објектима и фирмама који му се приприсују. 

Фото: MK.RU

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".