Pre šest godina, ruski televizijski kanal Dožd izvestio je o objektu duboko u šumama severnog ruskog regiona Karelije koji se graniči sa Finskom. Arhitekte su ga opisale kao „Ribarska koliba”, a lokalno stanovništvo naširoko govori kao o „Putinovoj dači” ili vikendici, piše Gardijan.

Analiza britanske vlade sugeriše da je ruski predsednik zvanično registrovao samo deo imovine na svoje ime. Tu spadaju mali stan u Sankt Peterburgu, dva automobila iz sovjetske ere, prikolicu i malu garažu. Uz to treba dodati i predsedničku paltu od oko 130.000 evra godišnje. Ipak, Gardijan tvrdi da je otkriveno mesto gde Putin ode na odmor kada odluči da pobegne od stresnog života u Kremlju.

Foto: Profimedia

 

Ipak, kako se navodi, ispostavilo se da postoje dve kuće, od kojih prateća ima krov prekriven travom i heliodrom. Travnati krov na pomoćnoj zgradi trebalo bi da odvrati poglede znatiželjnih zapadnih špijuna koji potencijalno motre s neba.

Kako piše Gardijan, zahvaljujući curenju nekoliko hiljada mejlova, pojavila se "prilično spektakularnija slika kompleksa luksuznih nekretnina koje se razvijaju oko "Ribarske kolibe".

Planovi objekta, nacrti i šeme dizajna enterijera otkrivaju da je izgradnja susedne baštenske kuće sa šest spavaćih soba počela 2021. godine i da je svuda protkana poludragim kamenjem kao što je lapis lazuli, tamnoplavi dragi kamen za koji se kaže da pruža lekovita svojstva, i labradorit, blistavi kristal koji navodno ublažava anksioznost i stres.

 

 

Ovaj projekat je, kako navodno pokazuju mejlovi, vodila vrhunska ruska agencija za dizajn interijera, FullHouseDesign. Vlasnica ove kompanije rekla da se ne seća tog projekta, ali je istakla da smtra da mermerni podovi nisu neka naročita ekstravagancija.

- Ako pogledate našu veb stranicu, postoji mnogo projekata u kojima koristimo mermerni pod kao i svaka druga ugledna arhitektonska agencija - rekla je ona odbivši da otkrije koliko je koštala izgradnja. 

Kako Gardijan tvrdi, nova zgrada je u ruskom zemljišnom registru 2018. godine opisana kao „štala“. To je, po njihovim rečima, moderna zgrada sa dva sprata koja se čini ogromnim prostorom za zabavu, sa trpezarijom otvorenog plana površine od preko 200 kvadratnih metara.

Kako se navodi, u ovom objektu je smeštena privatna pivara opremljena austrijskom opremom za pivarstvo u vrednosti od 345.000 evra koja može da proizvede 47 litara piva dnevno i čajna soba sa pogledom na jezero Ladoga na drugom spratu.

Prošle godine je, kako piše Gardijan, počela i izgradnja zasebne dvospratne zgrade u kojoj se nalaze dodatni kuhinjski prostori i skladišni prostor za ribu, meso i povrće. U tom objektu postoje četiri skromne spavaće sobe sa krevetima na rasklapanje koje bi mogle da se koriste za smeštaj osoblja. U blizini se nalazi i farma goveda, pokazuju zemljišne evidencije.

Ova 'štala' ima dva mala bazena, a za one koji osim plivanja žele i malo avanture, put vodi do prirodnog vodopada u jezeru Ladoga.

 

 

U jednom dokumentu se procenjuje da su građevinski radovi koštali oko 187 miliona rubalja ili 3,3 miliona evra. Ipak, Putin negira da je on vlasnik kompleksa. 

"Ribarska koliba" registrovana je na kompaniju koju vodi Putinov blizak saradnik, Jurij Kovalčuk koje je i glavni deoničar Banke Rusija. Takođe, on i njegova banka su pod zapadnim sankcijama. Kako se navodi, okolna zemljišta su u vlasništu kompanija bliskih Kovalčuku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov više puta je odbacivao ovakve navode i isticao da predsednik Ruske Federacije nikako nije povezan sa objektima i firmama koji mu se priprisuju. 

Foto: MK.RU

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".