Лидер ЛСВ Ненад Чанак данима се већ налази у Украјини. Он је недавно у интервјуу за Фаце ТВ, у директном укључењу из Кијева, поделио утиске и његово виђење рата у Украјини. 

- Људи су на улицама, кафићи су пуни. Много је деце обучено у плаво жуто, играју се потпуно безбрижно. Јуче је била ваздушна узбуна и гледао сам како ће људи реаговати али нико се није много потресао. Остали су на улицама. Али ако се помакнеш одавде само 20 километара слика је потпуно другачија. Ако одеш до Буче или Ирпина. Ирпин је спаљени град. Све је порушено и слупано. Разговарао сам са њиховим тамо начелником који нас је водио где су биле главне борбе са руском војском. Тамо је све уништено -  каже Чанак.

Према његовим речима, идеја да била да Руси направе блиц криг у Украјини, да је освоје за пар дана, направе параду, понесу свечане униформе, прошетају се тенковима, збаце Зеленског и доведу неку проруску власт.

ФОТО: Танјуг

 

- Међутим то није ишло јер су се Украјинци заиста бранили. Било је по 10 на једног. Руси су у Бучи убили 463 цивила од чега двоје деце и тридесет жена. Ужасне масакре су направили. Овде у самом Кијеву да не знате да је рат не бисте ни по чему могли наслутити да је ратно стање. Осим по чињеници да нема горива и да је од 11 увече до 6 ујутро полицијски час - рекао је Чанак.

Чанак тврди да је пад Кијева могао да проузрокује нови рат на просторима бивше Југославије.

- Човече, нас је од рата у Босни делио пад Кијева. Да је Кијев пао, сутра ујутру би избио рат у Босни. Ако погледаш шта је Путин причао видећеш да је он почео са тиме да ће да денацификује Украјину. Као да овде има нациста. Овде људи нормално шетају, нико никога не прогања. Говори се и украјински и руски језик. Али оно што није нормално је што је психоза испод свега тога много јака. Тренутно се бију тешке битке на југу Украјине и тога су сви свесни. Свакога дана гине између 60 и 100 украјинских војника - рекао је Чанак.

Такође истиче да на просторима које контролише Путин делују герилске и партизанске јединице.

- Ту мира нема. Мира без победе Украјине нема. Ово се мора завршити само на један начин – поразом Русије и смрћу Путина. Та иста Русија у који се Срби куну је дала политички азил Мири Марковић која је имала крваве руке убијајући људе од Ивана Стамболића па надаље. Тамо је азил добио и Вељко Кадијевић некадашњи начелник Генералштаба ЈНА која је издала своју државу и своје народе - рекао је Чанак.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".