Вадим Зимин, тајновити пуковник који је једном носио нуклеарну актовку руског председника Владимира Путина пронађен је упуцан у својој кући у близини Москве.

Пензионисани пуковник руске Федералне службе безбедности, који је недавно оптужен за примање мита, пронађен је јуче с прострелном раном у свом стану у селу Нови у близини Москве.

Пензионисани пуковник Вадим Зимин је с братом пио алкохолно пиће, а у једном тренутку је отишао у другу просторију. Тада је покушао да почини самоубиство, показују први резултати службене истраге које су објавили руски медији.

 

 

Када га је брат пронашао, Вадим Зимин је лежао у локви крви с прострелном раном на глави, а у близини места злочина пронађен је и пиштољ модела Изх 79-9ТМ, којим је рањен.

Његов брат је позвао хитну, а Зимин је преживео и пребачен је на интензивну негу у тешком стању.

 

 

У време напада његова супруга, медицинска радница, била је далеко од куће и лечила рањенике који су страдали у рату у Украјини.

Чувар "нуклеарне актовке"

Зимин је у децембру 2021. приведен под сумњом да је узимао мито од предузетника у износу од 10 одсто сваког посла склопљеног на темељу државног уговора. Разрешен је дужности у Средишњој царинској управи и стављен у кућни притвор током истраге.

 

 

Био је задужен за чување актовке у којој су биле руске нуклеарне контроле док је на власти био бивши руски председник Борис Јељцин. Зимин је након тога наставио да ради у безбедносној служби, а за време Владимира Путина је напредовао до улоге пуковника.

У Русији постоје три актовке у којима се налазе одашиљачи који покрећу нуклеарни напад ако се активирају истовремено. Једна актовка се налази поред председника Русије, а друге две код друга два највиша званичника.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Северодоњецк град који више не постоји

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".