Ирански суд је наложио влади Сједињених Америчких Држава да исплати више од четири милијарде долара породицама иранских нуклеарних научника, који су убијени у циљаним нападима последњих година, јавили су данас ирански државни медији.


Породице тројице нуклеарних научника који су убијени у циљаним убиствима, заједно са једним нуклеарним научником рањеним у нападу, поднеле су тужбу суду у Техерану, а суд је наложио да САД плате 4,3 милијарде долара укупне одштете, преноси Ројтерс, позивајући се на иранску агенцију ИРНА.

Британска агенција оцењује да је нејасно како би одлука иранског суда могла бити спроведена, будући да на територији Исламске Републике нема америчке имовине која би могла бити конфискована, а саму пресуду карактерише као средство којим се додатно подиже тензија између Ирана и Запада у јеку несугласица због иранског нуклеарног програма.

Судски огранак који је задужен за разматрање иранских тужби против САД, упутио је позиве за 37 бивших америчких званичника, укључујући бивше председнике Барака Обаму и Доналда Трампа, као и бившег државног секретара Мајка Помпеа, бившег изасланика САД за Иран Брајана Хука и бившег министра одбране Ештона Картера, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".