Министарство иностраних послова Литваније саопштило је да Виљнус није увео ограничења на транзит робе у Калињинградску област, већ да је само имплементирао санкције Европске уније.

Како је саопштено, у Министарству спољних послова Литваније одржан је састанак са отправником послова Русије Сергејем Рјабоконом, током којег је руском дипломати била уручена нота у којој се објашњавају рестриктивне мере у вези са транзитом робе у Калињинградску област.

- Током састанка је негирана информација коју су пренели руски представници да је Литванија забранила транзит у Калињинградску област. Путници и роба која не подлеже режиму санкција ЕУ настављају да се превозе преко територије Литваније у/из Калињинградске области. У вези са тим транзитом Литванија није увела никаква једнострана, појединачна или додатна ограничења, Литванија доследно примењује санкције ЕУ, које имају различите прелазне периоде и датуме ступања на снагу - наводи се у саопштењу.

Напомиње се да четврти пакет европских санкција предвиђа да 17. јуна 2022. године коначно ступе на снагу рестриктивне мере ЕУ у погледу увоза челика и обијених метала у ЕУ и њиховог транспорта преко територије ЕУ.

Раније је Министарство иностраних послова Русије саопштило да Москва има право да реагује како би заштитила националне интересе у случају да Литванија ускоро у потпуности не обнови теретни транзит у Калињинградској области.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".