Летонија је известила Калињинград, најзападнији руски град који нема копнену границу са Руском Федерацијом, да ће блокирати увоз и извоз одређеног дела робе на територију ове области због западних санкција уведених Русији, рекао је данас гувернер калињинградске области Антон Алиханов.

Алиханов је рекао да су из Литванске железнице обавестиле Калињинградску железницу о прекиду транзита већег броја робе која је под санкцијама ЕУ, пишу РИА Новости.

Према његовим речима, до 50 одсто асортимана робе, укључујући грађевинске материјале и метале, потпашће под забрану транзита.

Калињинградске власти сматрају одлуку Литваније да забрани транзит економским гушењем региона и тражиће ревизију, додао је гувернер.

Алиханов је додао да ова ситуација захтева од власти да повећају увоз робе бродовима, преноси Танјуг.


- Покушаћемо и да добијемо коректна објашњења од Европске комисије о овој ситуацији. Сматрамо да је ово грубо кршење протокола за приступање балтичких земаља ЕУ, ово је кршење правила о слободном транзиту у/из Калињинградске области. То је била обавеза ЕУ и балтичких држава - поручио је Алиханив.

Он је истакао да је у питању и хуманитарно питање и, како је навео, покушај да се економски угуши руска ексклава.

Ова област налази се на обали Балтичког мора, а граничи се са две чланице НАТО пакта - Литванијом и Пољском. Такође, познато је да је седиште руске балтичке флоте и Искандер пројектила које, по потреби, могу да носе нуклеарне бојеве главе. 

БОНУС ВИДЕО:

 

 


 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".