Према тим подацима, од почетка сукоба у Украјину су из Хрватске стигла 204 страна плаћеника од којих су 74 погинула, 79 их је још на ратишту, а 51 је напустио Украјину.

Министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман рекао је у суботу за Јутарњи.хр како "засад Министарство спољних и европских послова (МВЕП) ни хрватска Влада немају информацију да је у рату у Украјини погинуо иједан хрватски држављанин".

Принтскрин

 

- Одлазак наших држављана у рат у Украјину је њихова лична ствар и ми о томе немамо никакве информације нити о томе водимо евиденцију. Но, чини нам се невероватним да би толики број наших држављана погинуо а да ми то не знамо. Односно, да нико од нас није затражио конзуларну помоћ па ни за издавање спроводнице. Могу рећи да ни наша амбасадорка у Украјини, госпођа Аница Ђамић нема информације да је у Украјини погинуо и један хрватски држављанин - рекао је Грлић Радман.

Из Министарства спољних послова огласили су се са додатним информацијама везаним за ову ситуацију.

Фото: Профимедиа

 

- МВЕП није упознат с наведеним информацијама. У прилог томе говори чињеница да Амбасада РХ у Украјини од почетка руске агресије на Украјину није издало ниједну спроводницу. Стога, апелујемо на суздржавање од ширења неповерених информација осетљиве нарави, навели су у МВЕП-у.

Осим министра спољних, и министар унутрашњих послова Давор Божиновић кратко је рекао да нема информације о погибији Хрвата у рату у Украјини.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Ивица Мандић, војно-безбедносни аналитичар је, коментаришући у Дневнику Нове ТВ наводе руског Министарства обране рекао да сматра да је реч о лажним информацијама и да је "намера Руса да покваре однос између Хрватске, односно осталих земаља које су наведене и Украјине, да био оне Украјину сматрале неверодостојном за савезника, пријатеља и партнера". Он је додао да сматра да Москва Хрватској не опрашта што је учествовала у пешадијском наоружању за четири пешадијске украјинске бригаде.

- То се Хрватској не опрашта из Москве, али то је наш став, став наше државе и политике - рекао је он.

На страни Украјине у рату учествује одређени број хрватских држављана, али о њиховом броју нема службених информација. Службено је досад потврђено да је је један хрватски држављанин рањен, а једног је заробила војска тзв. Доњецке Народне Републике, пише Јутарњи.хр.

Руско министарство обране објавило је да је од почетка специјалне операције у Украјину стигло 6.956 странаца који се боре на страни Украјине. Према истом извору, њих 1.956 је убијено. Највише плаћеника је, тврде, из Пољске, њих 1.831. Од европских земаља на другом месту наводе Румунију из које су у Украјину, како кажу, стигле 504 особе. На трећем је Велика Британија одакле су, према Русима, стигла 422 плаћеника, а на четвртом месту је Хрватска одакле је, према руском министарству обране, стигло 204 страних бораца. Из Сједињених Америчких Држава у Украјину је стигло 530 особа.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Северодоњецк град који више не постоји

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".