Ministarstvo inostranih poslova Litvanije saopštilo je da Viljnus nije uveo ograničenja na tranzit robe u Kalinjingradsku oblast, već da je samo implementirao sankcije Evropske unije.

Kako je saopšteno, u Ministarstvu spoljnih poslova Litvanije održan je sastanak sa otpravnikom poslova Rusije Sergejem Rjabokonom, tokom kojeg je ruskom diplomati bila uručena nota u kojoj se objašnjavaju restriktivne mere u vezi sa tranzitom robe u Kalinjingradsku oblast.

- Tokom sastanka je negirana informacija koju su preneli ruski predstavnici da je Litvanija zabranila tranzit u Kalinjingradsku oblast. Putnici i roba koja ne podleže režimu sankcija EU nastavljaju da se prevoze preko teritorije Litvanije u/iz Kalinjingradske oblasti. U vezi sa tim tranzitom Litvanija nije uvela nikakva jednostrana, pojedinačna ili dodatna ograničenja, Litvanija dosledno primenjuje sankcije EU, koje imaju različite prelazne periode i datume stupanja na snagu - navodi se u saopštenju.

Napominje se da četvrti paket evropskih sankcija predviđa da 17. juna 2022. godine konačno stupe na snagu restriktivne mere EU u pogledu uvoza čelika i obijenih metala u EU i njihovog transporta preko teritorije EU.

Ranije je Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo da Moskva ima pravo da reaguje kako bi zaštitila nacionalne interese u slučaju da Litvanija uskoro u potpunosti ne obnovi teretni tranzit u Kalinjingradskoj oblasti.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".