Ова информација је изазвала изненађење и подстакла спекулације да Дутерте отвара могућност својој ћерки да се кандидује и евентуално га наследи на положају председника, преноси Ројтерс.

- Данас најављујем своје повлачење из политике - рекао је председник Филипина излазећи из седишта своје странке ПДП-Лабан, где је био у друштву са својим лојалним саборцем, сенатором Кристофером Гоаом.
Гоао се регистровао као страначки кандидат за будућег потпредседника државе, иако се очекивало да ће се на предстојећим изборима Дутерте кандидовати за ту функцију.

Филипински Устав поставља ограничење да председник може да обавља само један шестогодишњо мандат због чега Дутерте не може поново да се кандидује за највишу функцију.

Дутерте-Царпио, која је заменила свог оца на положају градоначелника Даваоа, изјавила је прошлог месеца да се у складу са договором ње и оца, следеће године неће кандидовати за вишу функцију, али одлука Родрига Дутертеа да се не кандидује ипак јој отвара врата да преда кандидатуру за председничке изборе, пренео је Танјуг.

Подсетимо, Дутерте је преузео дужност 2016. године и покренуо велику операцију за сузбијање илегалних токова дроге у којој је убијено више од 6.000 углавном ситних преступника, што је забринуло западне владе и групе за одбрану људских права.

До сада су само три потенцијална кандидата објавила намеру да се кандидују за председника, а најпознатији међу њима је сенатор и бивши боксерски шампион Мени Пакијао.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".