Ova informacija je izazvala iznenađenje i podstakla spekulacije da Duterte otvara mogućnost svojoj ćerki da se kandiduje i eventualno ga nasledi na položaju predsednika, prenosi Rojters.

- Danas najavljujem svoje povlačenje iz politike - rekao je predsednik Filipina izlazeći iz sedišta svoje stranke PDP-Laban, gde je bio u društvu sa svojim lojalnim saborcem, senatorom Kristoferom Goaom.
Goao se registrovao kao stranački kandidat za budućeg potpredsednika države, iako se očekivalo da će se na predstojećim izborima Duterte kandidovati za tu funkciju.

Filipinski Ustav postavlja ograničenje da predsednik može da obavlja samo jedan šestogodišnjo mandat zbog čega Duterte ne može ponovo da se kandiduje za najvišu funkciju.

Duterte-Carpio, koja je zamenila svog oca na položaju gradonačelnika Davaoa, izjavila je prošlog meseca da se u skladu sa dogovorom nje i oca, sledeće godine neće kandidovati za višu funkciju, ali odluka Rodriga Dutertea da se ne kandiduje ipak joj otvara vrata da preda kandidaturu za predsedničke izbore, preneo je Tanjug.

Podsetimo, Duterte je preuzeo dužnost 2016. godine i pokrenuo veliku operaciju za suzbijanje ilegalnih tokova droge u kojoj je ubijeno više od 6.000 uglavnom sitnih prestupnika, što je zabrinulo zapadne vlade i grupe za odbranu ljudskih prava.

Do sada su samo tri potencijalna kandidata objavila nameru da se kandiduju za predsednika, a najpoznatiji među njima je senator i bivši bokserski šampion Meni Pakijao.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".