Кубански научници су развили три домаће вакцине против ковид-19 и чекају да добију званичну потврду од Светске здравствене организације, пренео је Ројтерс.

Државна фармацеутска корпорација БиоКубаФарма објавила је информацију о извозу на Твитеру, након што је раније ове седмице навела да је произвела довољне количине вакцина да испуни циљ имунизације више од 90 одсто локалног становништва до средине новембра.

БиоКубаФарма је навела да годишње може да произведе 100 милиона доза вакцина Абдала, Соберана 2 и Соберана Плус, за које је недавно рекла да за око 90 одсто смањују ризик од озбиљног обољевања или смртности.

Потпредседница корпорације БиоКубаФарма, Мајда Маури изјавила је да ће, након што се остваре циљеви снабдевања у земљи, почети испорука вакцина другим земљама укључујући Иран и Венецуелу.

"У разговорима смо о регулаторним питањима са Аргентином и са другим земљама у различитим регионима света", истакла је она, пренели су државни медији.

Иран већ производи вакцину Соберана-2.

Вијетнам, Аргентина и Мексико изразили су наду да ће ускоро производити кубанске вакцине, док бројне земље користе друге кубанске лекове у протоколима приликом лечења ковид-19.