Мохибулах, који је био познат само по имену, био је међународни заступник права Рохинџа, а ишао је и у Белу кућу 2019. године да разговара о религиозним слободама.


Он је убијен у среду увечце у избегличком кампу на југу Бангладеша, где је око 700.000 Рохинџа муслимана побегло од прогона у Мјанмару, а засад ниједна група није преузела одговорност за убиство.

Мушкарац који је данас ухапшен такође је припадник Рохинџа, саопштила је локална полиција.

Фото: Танјуг/АП

 

 


Мохибулахов брат, Хабибулах рекао је новинарима да су атентатори покрили лице маскама током напада, али додаје да је препознао неке од њих, пошто је у време убиства био са братом.

Бангладеш је постао склониште за више од 1,1 милиона Рохинџа избеглица из Мјанмара након претходних прогона.

Бангладеш и Мјанмар договарали ду да уговоре повратак кућама припадника Рохинџа, али су они исувише уплашени да се врате.

Ко су Рохинџе?

Рохинџа су индоаријски народ сродан Бенгалцима, који настањује северне делове државе Ракајн у Мјанмару. По вери су муслимани, а говоре рохинџа језиком који спада у индоаријску групу индоевропске породице језика. Укупно их има око 2.000.000, од чега у Мјанмару око 1.300.000.

Блада некадашње Бурке је 1982. године народу Рохинџа укинула грађанска права. Све до данас је овај народ у Бурми (Мјанмару) изложен дискриминацији и прогону. Преко 100.000 припадника народа Рохинџа живи у камповима за интерно расељене особе, које им власти не допуштају да напусте. Велики број их живи и у избегличким камповима у Бангладешу.

Пре четири године, у будистичком Мјанмару је живело око милион припадника муслиманске Рохинџа мањине - већина у савезној држави Ракајн, која се наслања на границу са Бангладешом и Индијом

Те године мјанмарска војска је покренула велику војну акцију против, како наводе, „милитантних екстремиста међу Рохинџама" које криве за терористичке нападе.

Војни лидери, као и Аунг Сан Су Ћи, говорили су о "унутрашњем оружаном сукобу" и легитимној војној акцији, док међународна јавност њихове акције дефинипше као етничко чишћење.

После сукоба формирана је специјална мисија УН са задатком да утврди шта се десило.