Доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито изазивао је, као и сваки државник, подељена мишљења - док је део Југословена обожавао маршала, било је и оних који су збијали шале на његов рачун.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Познато је да је Тито волео добру шалу, да је радо одлазио у позориште да гледа комедије и да се од срца смејао вицевима. Наводно је посебно уживао у политичким пошалицама, о чему је често причао глумац Велимир Бата Живојиновић.

Он је, иначе, био омиљени глумац Јосипа Броза, који му је понекад тражио да му прича најпопуларније шале не би ли сазнао шта народи Југославије заиста мисле.

Фото: В. Данилов

 

 

Међутим, исти ти вицеви су неретко били забрањени за обичан свет, толико да су многи завршили иза решетака јер су се шалили на рачун Тита и Југославије. Сетимо се само проблема које је Др Неле Карајлић имао годинама након Титове смрти јер је за квар гитарског појачала у Ријеци прокоментарисао кроз смех да је "црк'о Маршал", па је јасно колико је било опасно шалити се за Брозовог живота.

Зато су се ови вицеви ширили у потаји, а наводно је најозлоглашенији гласио:

- Што би било да "Галеб" потоне?
- Југославија би се спасила.

 

 

"Галеб" или "Брод мира" је, иначе, школски брод Југословенске ратне морнарице и резиденцијална јахта коју је Тито користио и на којој је угостио велики број светских државника и представника светског џет-сета.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".