Наиме, многе српске глумце су превалиле дуг пут преко океана само како би се опробале на великом Холивудском платну, док су неке од њих успеле да остваре сан, друге су се ипак вратиле на наше пордучје, како би своју каријеру одржале барем у Србији.

Неке глумице сте свакодневно гледали у најпознатијим светским серијама као и филмовима, а да појма нисте имали да су из Србије, док сте друге препознали на кеца, јер су се прославиле у домаћим култни филмовима.

Бранка Катић

Глумица Бранка Катић је своју прву улогу стекла са само 14 година, у култном филму Срђана Драгојевића "Ране", а касније је наставила да дебитује у филмовима "Ми нисмо анђели" и "Црна мачка, бели мачор" где је успела да привуче пажњу страних агената, па је тако са 28 година започела своју инострану каријеру најпре у Лондону, а касније и у самој Америци.

Фото: Профимедиа

 

 

Својим боравком у Лондону је успела да привуче пажњу филмског редитеља Џулијана Фарина, за ког се потом и удала.

Након што су добили двоје деце, одлучили су да се преселе у Америку, где је Бранкино присуство осигурало улоге у култним филмовима "Гангстери" са Џонијем Депом и Кристијаном Бејлом, као и у филму "Провала" који јој је касније пружио одскочну даску за додатне улоге у познатим серијама "Свита" и "Велика љубав".

Али како јој се живот "брзе лове" није допао, тако је донела одлуку са својом породицом да се врати поново у Србију, где тренутно ради на новом филму Срђана Драгојевића.

Мира Фурлан

Почетком сукоба у Југославији, једноставно се више није проналазила на нашој глумачкој сцени, па је тако своју каријеру одлучила да настави на црвеном тепиху.

Наиме, Мира Фурлан је била чланица Хрватског народног казалишта, а домаће улоге у којима се прославила биле су "Отац на службеном путу", "У раљама живота", "За срећу је потребно троје" као и "Лепота порока", а такође је била препознатљива и у серијама "Бољи живот" као и "Вело мисто".

1991. године је одлучила да се пресели из Југославије у САД, са својим супругом и редитељем Гораном Гајићем.

А и данас се памте њене речи за познати Даилy Драгон, где је дала свој интервју;

-Било је тешко кренути од нуле, као да је неко узео велику гумицу и обрисао цео мој живот, изјавила је глумица.

Фото: В. Данилов

 

 

По њеним речима се од ниодкуда при самој селидби створио агент, који јој није нудио уговоре већ ју је терао да присуствује глумачким аудицијама, како би њен таленат дошао до изражаја.

Улога која ју је дефинитивно порославила била је серија "Вавилон 5" где је играла Делен. Од 2004. до 2008 је глумила у америчкој серији "Изгубљени као Данијел Русо" која је добила планетарну популарност, а и у Србији је врло запажено прошла.

По повртаку у Србију је глумила у представама Радете Шербеџије, а затим је добила и важне улоге у серији "Вратиће се роде" као и у филму "Турнеја".

Нажалост, због вируса западног Нила, Мира јепреминула у својој 65. години, 22. јануара 2021. године.

Стана Катић

Глумица за коју мало Срба зна, али која је стекла богату глумачку каријеру на светским платнима.

Као југословенским досељеницима, многочланој породици Катић је било врло тешко да се снађе на непознатом простору сасвим другог континента, па су тако морали много да раде како би превазишли не само језичке веч и баријере прихватања другачије културе. Баш зато, као тада врло младој девојци, Стани се указала прилика да започне глумачку каријеру, 2007. године када је упознала аустралијског бизнисмена српског порекла Србољуба Бркљача, познатијег као Крис Бркљач. Ипак њихова веза је доживела пад, који није дуго трајао, јер су 2012. године обновили своју везу а касније 2015. се и узели.

Фото: Printskrin Youtube

 

 

Најпознатије Станине улоге су биле у серији "Касл" где је глумила тајног агента, као и улога детективке у серји "Одсуство", "Истражитељи из Мајамија" и "Агент Шилд". Затим су уследиле и многоброје филмске улоге у "Спремна да убије", "Џејмс Бонд-Зрно утехе" као и у филму "Супремен". Главну улогу је добила у серији "Абсенал" која је судећи по доброј рекацији публике добила и своје наставке. Након таквог успеха, Стана је одлучила да оснује и своју властиту продуценску кућу, а инспирацију за њен назив је добила вероватно својим бројним детективским улогама, јер "Сине Тиморе Продуцтионс", у преводу са латинског значи "Без страха".

Ана Софреновић

Ана Софреновић је српска позоришна, филмска и телевизијска глумица, која је глуму заволела још од малена у Театру Лево, што ју је навело да свој раскошни таленат покаже и на Факултету драмских уметности у Београду.

Фото: Printskrin Youtube

 

 

Своју филмску каријеру је започела великом улогом у филму "Убисто са предумишљајем" у режији Јелене Дубосављевић, затим је наставила да дебитује у филмовима као што су "Љубав, женидба, удадба", "Наша Енглескиња", "Танго је тужна мисао која се плеше". Да би касније након бомбардовања донела одлуку заједно са својим мужем да напусте Београд и преселе се у иностранство.

Фото: И. Маринковић

 

 

Своју инострану славу обежелила у телевизијским драмама као што су "Град Холби", "Ултимативе Форце" и другим серијама. Филм "Дечаци из Улице Маркса и Енглеса" су јој донели велику популарност након што је освојила награду за најбољу глумицу на "Фестивалу филмова централне и источне Европе".

Упоредо са глумачком, Ана је радила и на својој музичкој каријери. па се тако на "БЕМУС" свечаностима представила свјом опером "Офеј и Еуридика", а 2006. је са Меридит Монк наступала у "Карнеги Холу" у Њујорку. А љубитељи позоришта могли су да је гледају и у представама "Тесла", "Лулу", "У пламену страсти" као и "Кабаре"

Марија Каран

Марија Каран је српска глумица која је рођена 29. априла 1982. године у Београду. Глумица је од малих ногу показивала таленат за глуму којом је почела да се бави са 18 година. Завршила је Земунску гимназију, природни смер, а након тога је студирала глуму на Факултету драмских уметности у Београду.

2006. године Марија је почела да живи у Лондону где је и завршила своје школовање, а 2009. године се званично преселила у Лос Анђелес како би поново почела да гради каријеру. Врло брзо се навикла на тамошњи стил живота и стекла је велики број пријатеља.

Фото: И. Маринковић

 

 

Касније је упознала и свог будућег мужа Џоа Лубина, филмског агента који броји познанства са најпознатијим светским звездама, као што су Том Круз, Џорџ Клуни, Кристина Агилера и многи други. У априлу 2014 године су се верили, а своје црквено венчање су обавили у цркви Ружица у Београду.

Своју популарност у Србији је стекла у серијама "Јесен стиже дуњо моја", "Љубав, навика, паника", као и у филмовима "Четврти човек" и "Кад порастме бићу кенгур", након којих је проглашена за најлепшу и најсексипилнију глумицу.

А своју Холивудску каријеру је изградила у филмовима "Ассассинатион Гамес" где је глумила са Жан Клод Ван Дамом, као и у серији "Тајни случај" где је глумила руску тенисерку, након чега је дебитовала у трилеру "Тхе Рите" где је главну улогу тумачио Ентони Хопкинс.

(Еспресо)

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике са снимања серије "Љубав, навика, паника"

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".