Naime, mnoge srpske glumce su prevalile dug put preko okeana samo kako bi se oprobale na velikom Holivudskom platnu, dok su neke od njih uspele da ostvare san, druge su se ipak vratile na naše pordučje, kako bi svoju karijeru održale barem u Srbiji.

Neke glumice ste svakodnevno gledali u najpoznatijim svetskim serijama kao i filmovima, a da pojma niste imali da su iz Srbije, dok ste druge prepoznali na keca, jer su se proslavile u domaćim kultni filmovima.

Branka Katić

Glumica Branka Katić je svoju prvu ulogu stekla sa samo 14 godina, u kultnom filmu Srđana Dragojevića "Rane", a kasnije je nastavila da debituje u filmovima "Mi nismo anđeli" i "Crna mačka, beli mačor" gde je uspela da privuče pažnju stranih agenata, pa je tako sa 28 godina započela svoju inostranu karijeru najpre u Londonu, a kasnije i u samoj Americi.

Foto: Profimedia

 

 

Svojim boravkom u Londonu je uspela da privuče pažnju filmskog reditelja DŽulijana Farina, za kog se potom i udala.

Nakon što su dobili dvoje dece, odlučili su da se presele u Ameriku, gde je Brankino prisustvo osiguralo uloge u kultnim filmovima "Gangsteri" sa DŽonijem Depom i Kristijanom Bejlom, kao i u filmu "Provala" koji joj je kasnije pružio odskočnu dasku za dodatne uloge u poznatim serijama "Svita" i "Velika ljubav".

Ali kako joj se život "brze love" nije dopao, tako je donela odluku sa svojom porodicom da se vrati ponovo u Srbiju, gde trenutno radi na novom filmu Srđana Dragojevića.

Mira Furlan

Početkom sukoba u Jugoslaviji, jednostavno se više nije pronalazila na našoj glumačkoj sceni, pa je tako svoju karijeru odlučila da nastavi na crvenom tepihu.

Naime, Mira Furlan je bila članica Hrvatskog narodnog kazališta, a domaće uloge u kojima se proslavila bile su "Otac na službenom putu", "U raljama života", "Za sreću je potrebno troje" kao i "Lepota poroka", a takođe je bila prepoznatljiva i u serijama "Bolji život" kao i "Velo misto".

1991. godine je odlučila da se preseli iz Jugoslavije u SAD, sa svojim suprugom i rediteljem Goranom Gajićem.

A i danas se pamte njene reči za poznati Daily Dragon, gde je dala svoj intervju;

-Bilo je teško krenuti od nule, kao da je neko uzeo veliku gumicu i obrisao ceo moj život, izjavila je glumica.

Foto: V. Danilov

 

 

Po njenim rečima se od niodkuda pri samoj selidbi stvorio agent, koji joj nije nudio ugovore već ju je terao da prisustvuje glumačkim audicijama, kako bi njen talenat došao do izražaja.

Uloga koja ju je definitivno poroslavila bila je serija "Vavilon 5" gde je igrala Delen. Od 2004. do 2008 je glumila u američkoj seriji "Izgubljeni kao Danijel Ruso" koja je dobila planetarnu popularnost, a i u Srbiji je vrlo zapaženo prošla.

Po povrtaku u Srbiju je glumila u predstavama Radete Šerbedžije, a zatim je dobila i važne uloge u seriji "Vratiće se rode" kao i u filmu "Turneja".

Nažalost, zbog virusa zapadnog Nila, Mira jepreminula u svojoj 65. godini, 22. januara 2021. godine.

Stana Katić

Glumica za koju malo Srba zna, ali koja je stekla bogatu glumačku karijeru na svetskim platnima.

Kao jugoslovenskim doseljenicima, mnogočlanoj porodici Katić je bilo vrlo teško da se snađe na nepoznatom prostoru sasvim drugog kontinenta, pa su tako morali mnogo da rade kako bi prevazišli ne samo jezičke več i barijere prihvatanja drugačije kulture. Baš zato, kao tada vrlo mladoj devojci, Stani se ukazala prilika da započne glumačku karijeru, 2007. godine kada je upoznala australijskog biznismena srpskog porekla Srboljuba Brkljača, poznatijeg kao Kris Brkljač. Ipak njihova veza je doživela pad, koji nije dugo trajao, jer su 2012. godine obnovili svoju vezu a kasnije 2015. se i uzeli.

Foto: Printskrin Youtube

 

 

Najpoznatije Stanine uloge su bile u seriji "Kasl" gde je glumila tajnog agenta, kao i uloga detektivke u serji "Odsustvo", "Istražitelji iz Majamija" i "Agent Šild". Zatim su usledile i mnogobroje filmske uloge u "Spremna da ubije", "DŽejms Bond-Zrno utehe" kao i u filmu "Supremen". Glavnu ulogu je dobila u seriji "Absenal" koja je sudeći po dobroj rekaciji publike dobila i svoje nastavke. Nakon takvog uspeha, Stana je odlučila da osnuje i svoju vlastitu producensku kuću, a inspiraciju za njen naziv je dobila verovatno svojim brojnim detektivskim ulogama, jer "Sine Timore Productions", u prevodu sa latinskog znači "Bez straha".

Ana Sofrenović

Ana Sofrenović je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, koja je glumu zavolela još od malena u Teatru Levo, što ju je navelo da svoj raskošni talenat pokaže i na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Foto: Printskrin Youtube

 

 

Svoju filmsku karijeru je započela velikom ulogom u filmu "Ubisto sa predumišljajem" u režiji Jelene Dubosavljević, zatim je nastavila da debituje u filmovima kao što su "LJubav, ženidba, udadba", "Naša Engleskinja", "Tango je tužna misao koja se pleše". Da bi kasnije nakon bombardovanja donela odluku zajedno sa svojim mužem da napuste Beograd i presele se u inostranstvo.

Foto: I. Marinković

 

 

Svoju inostranu slavu obeželila u televizijskim dramama kao što su "Grad Holbi", "Ultimative Force" i drugim serijama. Film "Dečaci iz Ulice Marksa i Englesa" su joj doneli veliku popularnost nakon što je osvojila nagradu za najbolju glumicu na "Festivalu filmova centralne i istočne Evrope".

Uporedo sa glumačkom, Ana je radila i na svojoj muzičkoj karijeri. pa se tako na "BEMUS" svečanostima predstavila svjom operom "Ofej i Euridika", a 2006. je sa Meridit Monk nastupala u "Karnegi Holu" u NJujorku. A ljubitelji pozorišta mogli su da je gledaju i u predstavama "Tesla", "Lulu", "U plamenu strasti" kao i "Kabare"

Marija Karan

Marija Karan je srpska glumica koja je rođena 29. aprila 1982. godine u Beogradu. Glumica je od malih nogu pokazivala talenat za glumu kojom je počela da se bavi sa 18 godina. Završila je Zemunsku gimnaziju, prirodni smer, a nakon toga je studirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

2006. godine Marija je počela da živi u Londonu gde je i završila svoje školovanje, a 2009. godine se zvanično preselila u Los Anđeles kako bi ponovo počela da gradi karijeru. Vrlo brzo se navikla na tamošnji stil života i stekla je veliki broj prijatelja.

Foto: I. Marinković

 

 

Kasnije je upoznala i svog budućeg muža DŽoa Lubina, filmskog agenta koji broji poznanstva sa najpoznatijim svetskim zvezdama, kao što su Tom Kruz, DŽordž Kluni, Kristina Agilera i mnogi drugi. U aprilu 2014 godine su se verili, a svoje crkveno venčanje su obavili u crkvi Ružica u Beogradu.

Svoju popularnost u Srbiji je stekla u serijama "Jesen stiže dunjo moja", "LJubav, navika, panika", kao i u filmovima "Četvrti čovek" i "Kad porastme biću kengur", nakon kojih je proglašena za najlepšu i najseksipilniju glumicu.

A svoju Holivudsku karijeru je izgradila u filmovima "Assassination Games" gde je glumila sa Žan Klod Van Damom, kao i u seriji "Tajni slučaj" gde je glumila rusku teniserku, nakon čega je debitovala u trileru "The Rite" gde je glavnu ulogu tumačio Entoni Hopkins.

(Espreso)

BONUS GALERIJA: Slike sa snimanja serije "LJubav, navika, panika"

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".